Preşedintele ucrainean Volodimie Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Criza de la Centrala Nucleară Zaporojie şi asigurarea exportului de cereale au fost printre principalele subiecte abordate, însă Zelenski a precizat că s-a discutat şi despre prizonierii de război deţinuţi de Federaţia Rusă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.  

”Nu există obstacole obiective care să împiedice misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Domnul Guterres şi cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni şi despre faptul că aceasta poate ajunge la centrală foarte rapid şi destul de sigur într-un mod legal, prin teritoriul liber al statului nostru”, a transmis Zelenski.  

Potrivit acestuia, Rusia – statul care ”a organizat şantajul nuclear” - ”cu siguranţă nu poate fi "transportatorul" unor astfel de misiuni”.  

”Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru. Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta a precizat că ”al doilea punct extrem de important al negocierilor este cel al prizonierilor de război ucraineni deţinuţi de Federaţia Rusă”.  

”I-am cerut domnului Secretar General să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional privind prizonierii de război. Şi am discutat despre trimiterea unei misiuni de anchetă la Olenivka. Adevărul complet despre acest atac terorist rusesc trebuie să fie şi va fi stabilit”, a mai precizat Zelenski.  

Preşedintele ucrainean a explicat că s-a discutat şi despre iniţiativa privind exportul de cereale.  

”Rezultatul este acolo - şi nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru lume, deoarece se simte că gravitatea crizei alimentare globale este în scădere. Prin urmare, există o mare nevoie de mai multă securitate, de un volum mai mare de exporturi, de mai multe nave care pot livra alimente ucrainene din porturile noastre”, a adăugat Zelenski.  

Acesta s-a referit şi la ”negocieri substanţiale pe mai multe subiecte cu preşedintele Turciei”.  

”Îi sunt recunoscător pentru sprijinul său neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru. Am discutat despre apărare, cooperare economică şi energetică. Îi sunt recunoscător Turciei pentru disponibilitatea de a lua sub patronaj reconstrucţia Harkovului şi a regiunii Harkovului. Aceasta este o misiune pentru o ţară cu adevărat puternică. Astăzi, s-a făcut primul pas - a fost semnat un acord privind infrastructura”, a mai afirmat Zelenski.  

”Am solicitat atât domnului preşedinte, cât şi domnului Secretar General să exprime cea mai strictă poziţie posibilă cu privire la pseudo-referendumurile planificate de Rusia în teritoriul ocupat. Orice pseudo-referendum va fi o palmă dată în faţa comunităţii internaţionale”, a adăugat preşedintele ucrainean.  

Zelenski i-a primit, joi, la Liov, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.