Washingtonul s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă înainte de învestirea în funcţie a lui Donald Trump, în condiţiile în care capitala SUA se pregăteşte pentru peste 250.000 de manifestanţi care ar urma să protesteze în cursul ceremoniei de depunere a jurământului, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia a estimat că circa 900.000 de persoane, atât susţinători, cât şi opozanţi, sunt aşteptate la Washington pentru ceremonia ce include depunerea jurământului pe treptele Capitoliului şi o paradă până la Casa Albă, pe străzi pline de spectatori.

Mulţi dintre cei care vor asista la învestire vor fi manifestanţi înfuriaţi de comentariile magnatului new-yorkez despre femei, imigranţi şi musulmani, de promisiunea sa de a abroga reforma sistemului de asigurări medicale cunoscută ca Obamacare şi de planurile de construcţie a unui zid la graniţa cu Mexicul.

Susţinătorii săi admiră experienţa în afaceri a lui Trump, atât ca dezvoltator imobiliar, cât şi ca vedetă de televiziune. Ei îl percep drept un lider din afara sistemului, care poate rezolva problemele.

Secretarul pentru Securitate Internă în exerciţiu, Jeh Johnson, a declarat că poliţia va încerca să separe grupurile pentru a dezamorsa tensiunile, la fel ca în cazul convenţiilor politice de anul trecut.

„Teama este că unele dintre aceste grupuri sunt pro-Trump, unele sunt anti-Trump şi este posibil să nu interacţioneze bine împreună în acelaşi loc”, a precizat Johnson joi.

Circa 28.000 de ofiţeri, kilometri întregi de garduri, bariere, baricade şi camioane pline cu nisip vor fi desfăşuraţi în cadrul unui cordon de securitate, în jurul unei zone de opt kilometri pătraţi din centrul Washingtonului.

Circa 30 de grupuri au primit permise pentru mitinguri şi marşuri înainte, în timpul şi după ceremonia de învestire. Aceste grupuri se aşteaptă să atragă circa 270.000 de manifestanţi. În plus, sunt aşteptate proteste fără autorizaţie.

Organizaţia Disrupt J20 a anunţat că va organiza manifestaţii la toate cele 12 puncte de control de securitate şi că va bloca accesul la festivităţile de pe National Mall.

De departe, cel mai amplu protest va fi Marşul Femeilor, ce va avea loc sâmbătă la Washington şi la care organizatorii se aşteaptă să ia parte 250.000 de oameni.

Şeful interimar al Poliţiei, Peter Newsham, a declarat că ofiţerii sunt pregătiţi pentru arestări în masă, dar autorităţile speră că nu va fi necesar.

„Dacă va trebui să fie o arestare în masă, vom putea procesa oamenii foarte repede”, a spus el pentru postul de televiziune NBC4.

Poliţia şi oficiali din serviciile de securitate au dat asigurări că drepturile constituţionale ale manifestanţilor privind libertatea de exprimare şi de reuniune vor fi respectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.