Statele Unite au anunţat vineri că desfăşoară 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, invocând ”ameninţări persistente” împotriva forţelor americane, provenind de la ”cel mai înalt nivel” al Guvernului iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom trimite un număr relativ mic de trupe, majoritatea preventive, iar anumite persoane foarte talentate se duc în Orientul Mijlociu în acest moment”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

”Vot fi aproximativ 1.500 de persoane”, a precizat preşedintele american înainte să plece către Japonia.

Aceste efective şi capacităţi suplimentare sunt menite să ”îmbunătăţească protecţia şi securitatea forţelor americane, ţinând cont de ameninţări persistente din partea Iranului, inclusiv a Gardienilor Revoluţiei şi susţinătorilor lor”, a anunţat şeful Pentagonului Patrick Shanahan într-un comunicat.

”Acesta este un răspuns prudent la ameninţări credibile din partea Iranului”, a subliniat el.

În paralel, administraţia Trump a informat vineri Congresul cu privire la noi vâznări de armament către Arabia Saudită, marele inamic regional al Iranului, şi către Emiratele Arabe Unite (EAU), evocând ameninţarea iraniană, pentru a ocoli posibilitatea de care dispun parlamentarii de a bloca acest tip de contract.

Desfăşurarea decisă de către Washington include un bataloin de 600 de oameni, însărcinaţi cu patru baterii antirachetă de tip Patriot, care se află deja în regiune, dar care urmează să fie redesfăşurate în altă parte.

Menţinerea lor în regiune, pe o perioadă nedeterminată şi în baze care nu au fost dezvăluite, implică 900 de oameni în regiune, a precizat pentru presă amiralul Michael Gilday, un reprezentant al Statului Major american.

Aeronave de recunoaştere şi de supraveghere şi un escadron de 12 avioane de vânătoare urmează să consolideze acest dispozitiv.

Adjuncta secretarului însărcinată cu Securitatea Internaţională la Pentagon Katie Wheelbarger a precizat că această desfăşurare suplimentară nu priveşte nici Siria şi nici Irakul, unde Washingtonul îşi continuă operaţiunile împotriva Statului Islamic (SI).

Comandamentul central american (CENTCOM), însărcinat cu Orientul Mijlociu şi o parte a Asiei Centrale, dispune de 70.000 de militari, dintre care 14.000 sunt desfăşuraţi în Afganistan, 5.200 în Irak şi până în 2.000 în Siria.

Efectivele suplimentare urmează să fie trimise la baze de care Statele Unite dispun în orientul Mijlociu, însă nu în zone de conflict.

”ÎN NICIUN CAZ PROVOCATOR”

Amiralul Gilday a acuzat că atacurile împotriva mai multor petroliere în largul portului Fujairah, în Emiratele Arabe Unite (EAU), au fost conduse de către Guvernul iranian.

El a acuzat, de asemenea, Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, de faptul că a ”încercat să desfăşoare jonci modificate, capabile să lanseze rachete de croazieră” în Golful Persic şi că este responsabil de un tir de rachetă în Zona Verde de la Bagdad, în care se află şi Ambasada Statelor Unite.

”Suntem întru totul convinşi că acestea provin de la conducerea iraniană de la cel mai înalt nivel, iar toate atacurile pe care le-am menţionat au fost atribuite Iranului, prin intermediul unor miliţii proiraniene sau propriilor lor forţe”, a declarat el.

El a menţionat de asemenea ”informaţii multiple şi credibile potrivit cărora miliţii proiraniene au intenţia să atace militari americani în Orientul Mijlociu”.

Pentagonul a dat asigurări din nou că această consolidare a prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu este pur defensivă.

”Prin această desfăşurare foarte măsurată şi prin intermediul discursului nostru public, noi încercăm să subliniem că nu căutăm ostilităţi cu Iranul”, a declarat amiralul Gilday. Această desfăşurare ”nu este în niciun caz provocatoare”.

Acest anunţ intervine în momentul în care relaţiile deja tensionate între Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult, de la începutul lunii.

Iranul şi-a suspendat anumite angajamente asumate în virtutea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care încadrează programul nuclear iranian, la un an după retragerea americană din acest pact şi după ce administraţia Trump şi-a consolidat sancţiunile impuse economiei iraniene.

Pentagonul a trimis deja în regiune, la începutul lui mai, un portavion, o navă de război, bombardiere de tip B-52 şi o baterie de rachete de tip Patriot, după ce consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton a evocat ”indicii îngrijorătoare ale unei escaladări” a Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.