Bernie Sanders a câştigat alegerile primare de marţi, din Michigan, la diferenţă mică de favorita la învestitura democrată, Hillary Clinton, ceea ce îi dă o energie în campania electorală, înainte de scrutinele cruciale de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul din Michigan este surprinzător în condiţiile în care sondajele de opinie o creditau pe Clinton cu un avans de peste 10% în stat. Rezultatele arată că revoluţia politică este “puternică în toate zonele din ţară”, a spus Sanders. “Sincer, credem că regiunile cu cea mai mare susţinere pentru noi urmează” să voteze, a adăugat el.

Potrivit CNN, Sanders a obţinut 50% din voturi, iar Clinton 48,1%. Ca număr, diferenţa a fost mică, de numai circa 20.000 de sufragii.

În Michigan erau în joc 130 de delegaţi.

Hillary Clinton a câştigat detaşat în Mississippi, ceea ce îi asigură un avans confortabil de câteva sute de delegaţi în faţa rivalului său.

În tabăra republicană, Ted Cruz a reuşit să câştige în Idaho, stat cu 32 de delegaţi în joc.  Însă favoritul la învestitura republicană Donald Trump a câştigat detaşat primarele din Mississippi şi Michigan.

Victoria lui Trump din Michigan a sporit presiunea asupra forţelor anti-Trump din partid să găsească o metodă pentru a-i opri marşul spre învestitură, înainte de alegerile cheie de săptămâna viitoare.

Pentru elitele republicane este îngrijorător faptul că persoanele care l-au votat pe Trump provin din numeroase categorii demografice – creştini evanghelişti, republicani conservatori, independenţi, cei care vor o schimbare şi cei care sunt furioşi în legătură cu modul în care funcţionează actualul Guvern federal. Acest lucru sugerează o bază electorală amplă.

La o conferinţă de presă organizată după eveniment, Trump a subliniat că atrage alegători noi şi că republicanii care i se opun ar trebui să se concentreze pe metode de a învinge democraţii la scrutinul din noiembrie. “Sper că republicanii vor accepta asta. Avem ceva atât de bun (...), ar trebui să unificăm partidul”, a subliniat el.

Victoria din Michigan îi deschide calea lui Trump pentru o zi potenţial decisivă marţi. La 15 martie sunt chemaţi la urne alegătorii din Ohio, Florida, Illinois, Missouri şi Carolina de Nord – state care, la fel ca Michigan, au numeroşi delegate.

Mai mult, în Ohio şi Florida câştigătorul ia toţi delegaţii. Astfel, dacă Trump câştigă în cele două state, ar putea obţine un avans decisiv în faţa contracandidaţilor săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.