Un protest faţă de învestirea în funcţie a lui Donald Trump organizat joi seară la Washington a degenerat în violenţe, relatează CNN, care notează că acesta a fost numai una dintre numeroasele manifestaţii care urmăresc să perturbe weekendul inaugural al noii administraţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii s-au strâns pe 14th Street, în faţa Clubului Naţional de Presă, unde avea loc „Deploraball”, un eveniment organizat de susţinători ai lui Trump.

Numele aminteşte de declaraţia din campania electorală a democratei Hillary Clinton, care i-a numit pe susţinătorii lui Trump drept “deplorabili”.

În timp ce invitaţii – îmbrăcaţi la costum sau rochii de seară, cu pălării roşii pe cap – intrau în clădire, protestatarii au scandat “Ruşine” şi “Nazişti, plecaţi acasă”.

Unii au fluturat pancarte pe care scria “Nu Alt Reich” şi “Nu SUA naziste”.

Oamenii au aruncat cu ouă în clădire şi către invitaţii la petrecere, dar nu în forţele de ordine care îi păzeau.

Unii manifestanţi au aprins focuri pe stradă, dar nu este clar ce au incendiat. O motocicletă a fost avariată, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei, Hugh Carew, a declarat că nu există deocamdată informaţii despre persoane rănite. Ulterior, autorităţile au anunţat că o persoană a fost arestată şi acuzată de conspiraţie pentru comiterea unui atac.

Când participanţii la dineu au început să plece de la eveniment, manifestanţii i-au urmărit pe stradă, ceea ce a dus la noi ciocniri cu forţele de ordine. La scurt timp după aceea, forţele antirevoltă au ajuns la faţa locului.

CONCERT PRE-ÎNVESTIRE, URMAT DE FOC DE ARTIFICII

Între timp, preşedintele-ales a participat joi seară la un concert organizat la Lincoln Memorial. Au urcat pe scenă artişti precum Lee Greenwood, Toby Keith şi 3 Doors Down.

Ceremonia a fost deschisă de actorul Jon Voight, tatăl Angelinei Jolie, care a salutat victoria lui Trump în alegeri, spunând că “răspunde tuturor rugăciunilor noastre”. El a atras atenţia că “singura dorinţă” a omului de afaceri, vizat de numeroase atacuri şi critici pe parcursul campaniei electorale şi după aceea, este să “facă America măreaţă din nou”.

Trump a ţinut, la rândul său, un scurt discurs în cursul căruia a promis să fie un preşedinte “pentru tot poporul”.

“Este o mişcare cum nu am mai văzut nicăieri în lume, se spune. Nu a mai existat niciodată o astfel de mişcare. Şi este foarte, foarte special”, a insistat republicanul.

“Vom unifica ţara noastre. Iar sloganul nostru, îl ştiţi cu toţii – jumătate dintre voi purtaţi şapcă (pe care este scris – n.r.) – ‘Să facem America măreaţă din nou’. Însă vom face American măreaţa pentru tot poporul nostru, pentru toţi. Pentru toată lumea din ţară”, a adăugat el.

Mai târziu, la un dineu organizat la Union Station din Washington, Trump i-a mulţumit vicepreşedintelui său Mike Pence, consilierilor şi familiei sale.

“A fost o victorie mare”, a spus el, precizând: “Data viitoare vom câştiga în mod tradiţional”, aparent o referire la faptul că a pierdut votul popular, chiar dacă l-a câştigat pe cel din Colegiul Electoral.

Seara s-a sfârşit cu un foc de artificii spectaculos deasupra Lincoln Memorial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.