Allan Lichtman, un profesor de istorie care a prezis corect rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA începând din 1984, spune că Donald Trump va pierde în acest an şefia pentru Casa Albă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a prezis corect câştigătorul fiecărei curse prezidenţiale de la victoria realegerii lui Ronald Reagan, în 1984, folosind sistemul său „13 chei”. Trebuie menţionat că în 2000, Lichtman a prezis că Al Gore va câştiga alegerile. Deşi Gore a câştigat votul popular, în cele din urmă a pierdut preşedinţia în faţa lui George W. Bush, după ce Curtea Supremă a decis să oprească numărarea voturilor electorale din Florida.

Într-un interviu acordat CNN, Lichtman a spus: "Cheile prezic că Donald Trump va pierde Casa Albă anul acesta”. El îşi bazează predicţia pe un model de "13 chei" la care se poate răspunde drept adevărat sau fals pentru orice alegeri. Cele "13 chei" din sistemul său includ factori precum economia, tulburările sociale şi scandalurile, precum şi carisma personală a candidaţilor.

"Secretul este să fii cu ochii pe imaginea de ansamblu a puterii şi performanţelor. Şi să nu acorzi nicio atenţie sondajelor, urcuşurilor şi coborâşurilor zilnice ale campaniei. Şi asta este indicatorul principal. Imaginea de ansamblu”, a explicat Lichtman.

Când a fost întrebat dacă modelul cheie ar putea explica ceva atât de grav ca pandemia Covid-19, Lichtman a rămas încrezător. "Retrospectiv şi prospectiv, cheile merg până la 1860. Sunt ceea ce numim un sistem robust. Deci, nu mă joc cu ele. Au fost schimbări enorme în politica noastră, în economia noastră , în democraţia noastră. Nu vă jucaţi cu cheile ", a explicat el.

Deşi Lichtman prezice alegeri începând cu 1982, el a explicat că încă simte aceeaşi presiune la fiecare patru ani. "Am 73 de ani. Dar de fiecare dată am fluturi în stomac", a spus el pentru CNN. 

Donald Trump candidează acum pentru un al doilea mandat la Casa Albă, iar contracandidatul lui principal este democratul Joe Biden, fost vice-preşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.