O persoană a murit, iar alte nouă au fost rănite într-o tornadă care a provocat importante pagube materiale la Zierikzee, un oraş de coastă în Olanda - prmul fenomen natural de acest fel soldat cu cictime în ultimii 30 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tornada, care s-a format la începutul sezonului turistic în această staţiune balneară, a lăsat în urma sa o urmă de distrugeri - acoperişuri luate pe sus şi arbori trântiţi peste maşini, a constatat luni AFP.

O buvată uriaşă de acoperiş negru a fost smulsă de pe un bloc şi aruncată pe o stradă vecină. Un utilaj ridica fragmente, pe stradă, lângă o maşină zdobită în parte de un copac.

”Pagubele sunt considerabile pe mai multe străzi la Zierikzee. În afară de ţigle şi arbori, au fost smulse acoperşurile a patru case”, au anunţat autorităţile din provincia Zeland, în sud-vest.

”Din nefericire, o persoană a murit în tornadă”, au anunţat ele, precizţnd că un rănit a fost spitalizat şi alte opt persoane rănite aufost îngrijite la faţa locului de ambulanţieri.

Victima este un turist, lovit în cap de o ţiglă în zona portuară a oraşului, potrivit ziarului local Provinciale Zeeuwse Courant.

Ţigle au fost smulse de vânt din acoperişul unei biserici, potrivit postului NOS, iar faţa unei case s-a surpat.

Imagini postate pe reţele de socializare surprind fragmente purtate de un vârtej şi o pâlnie mare de nori albi pe un cer întunecat, în timp ce oameni îşi opreau maşinile şi plecau de la mese, la restaurant, pentru a vedea acest ”spectacol”.

”Vârtejul creştea neîncetat. Mi-a amintit filmele americane cu vânători de furtuni”, a declarat un locuitor de la Zierikzee, Maurice van den Nouweland, citat de agenţia olandeză de presă ANP.

”Era ca şi cum ai aspira camera”, declară altul, Douwe Ouwerkerk, care se afla acasă în timpul tornadei. El a declarat că a văzut ”ţigle, o piscină de grădină, ceva care semăna cu un cort” ridicate de la sol.

Aproximativ 20 de locuinţe închiriate au devenit de nelocuit, iar autorităţile au instalat un adăpost pentru sinistraţi, potrivit unei asociaţii locale.

Una dintre persoanele rănite este un muncitor care renova aceste locuinţe, precizează ea.

Serviciile de salvare auîndemnat populaţia să nu se apropie de zonă, pentru a nu complica activitatea poliţiei şi pompierilor şi din cauza unor şigle şi crengi care puteau cădea.

Zierikzee se află pe una dintre insulele legate între ele printr-un pod care alcătuisc provincia Zeland şi în care există un port istroic frecventat de turişti şi ”Marele Turn” din secolul al XV-lea.

Olanda, al cărei teritoriu plat se află imediat deasupra nivelului mării, ceea ce o face foarte vulnerabilă unor evenimente climatice extreme, este afectată anual de mai multe tornade, însă precedenta tornadă soldată cu morţi a avut loc în 1992, potrivit Agenţiei meteorologice olandeze KNMI, iar altele au fost înregistrate în 1967, 1972 şi 1981.

”Vărtejuri violente, denumite şi tonade, sunt rare în ţara noastră”, scrie KNMI pe site.

”Zona în care se produc, în general, nu este mai mare decât o pistă îngustă de doi până la câţiva kilometri lungime şi de câteva sute de metri lăţime”, scrie agenţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.