Un bărbat paralizat a reuşit să îşi mişte toate cele patru membre folosind un costum robotizat controlat de creier, spun cercetătorii, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul în vârstă de 28 de ani din Lyon, Franţa, cunoscut drept Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la balcon, de la o înălţime de 12 metri, accident care i-a afectat coloana vertebrală, potrivit AFP. 

El putea să îşi mişte muşchii braţelor şi încheietura mâinii şi a fost capabil să folosească un scaun cu rotile cu braţul stâng. 

Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franţa, de la Centrul de cercetare biomedicală Clinatec şi de la Centrul de cercetări CEA i-au implantat dispozitive de înregistrare în ambele părţi ale capului lui Thibault, între creier şi piele, pentru a întinde cortexul senzorimotor - zona creiererului care controlează funcţia şi senzaţia motorie. 

Reţelele electrodului au colectat semnalele creierului bărbatului şi le-au transmis printr-un algoritm de decodare, care a transformat semnalele în mişcări şi i-a transmis intrucţiuni unui exoschelet robotic. 

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar - un personaj virtual - în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă şi să atingă obiecte 2D şi 3D. 

Pe parcursul studiului, Thibault a acoperit un total de 145 de metri cu 480 de paşi folosind avatarul, combinat cu video şi exoschelet, au spus cercetătorii în studiul publicat, vineri, în revista Lancet Neurology. 

Oamenii de ştiinţă au spus că tehnologia este un tratament experimental pentur moment, dar odată îmbunătăţit, ar putea avea potenţialul de a îmbunătăţii vieţile pacienţilor. 

"Nu pot merge acasă în exoscheletul meu, dar am ajuns în punctul în care pot merge. Merg când vreau şi pot să mă opresc âcnd vreau", a declarat Thibault pentru AFP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.