Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată, a anunţat ONU, care vede în acest lucru confirmarea încălzirii globale cauzată niveluri de concentraţie-record a gazelor cu efect de seră în atmosferă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat miercuri că temperatura media la suprafaţa planetei în 2018 a depăşit-o cu aproximativ 1,0° C pe cea din perioada preindustrială (1850-1900).

”Acest an (2018) se clasează drept al patrulea în rândul celor mai calzi care au fost constataţi”, subliniază agenţia specializată a ONU.

”Cu 1,2°C în plus faţăde perioada preindustrială, anul 2016, marcat de influenţa unui puternic Niño, îşi păstrează statutul de anul cel mai cald”, precizează agenţia, referindu-se la un curent ecuatorial cald la Oceanul Pacific.

”În 2015-2017, diferenţa temperaturii medii faţă de valorile preindustriale era de 1,1°C”.

ONU ia ca punct de referinţă anul 1850, data la care au început înregistrări sistematice ale temperaturii.

Însă ”este mult mai important să examinăm evoluţia pe termen lung a temperaturii (...) decât să operăm un clasament între diverşi ani”, a subliniat secretarul general al OMM Petteri Taalas, care a amintit că în ultimii 22 de ani s-au înregistrat 20 cei mai calzi ani înregistraţi vreodată.

”Fenomene meteorologice extreme sau cu un impact puternic au afectat numeroase ţări şi milioane de oameni anul trecut”. ”Comunitatea internaţională trebuie să acorde prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi măsurilor de adaptare la climă”, a îndemnat el.

AN CONSTISITOR

Această opinie este împărţită de secretarul general al ONU Antonio Guterres. Într-un comunicat, la New York, acesta din urmă a subliniat necesitatea ”creşterii în mod semnificativ în lume a acţiunilor şi ambiţiilor”.

Antonio Guterres preconizează, în acest sens, un summit, la 23 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU. Acesta se va concentra asupra a ”nouă domenii-cheie” - între care tranziţiile energetice şi industriale, acţiuni în oraşe şi la nivel local şi finanţarea luptei împotriva încălzirii globale, a precizat el.

Potrivit ONU, 2019 nu se anunţă sub auspicii mai bune decât ultimii patru ani.

Australia s-a confruntat cu cel mai cald ianuarie înregistrat vreodată, iar un val de frig intens s-a abătut asupra unei părţi a Americii de Nord.

NASA şi Agenţia atmosferică americană (NOAA) au publicat simultan o estimare identică cu privire la anul 2018, declarat al patrulea cel mai cald an în baza unor date înregistrate din 1880.

Americanii adaugă însă un detaliu - este vorba despre ultimii cinci ani şi nu doar de patru ani cei mai calzi înregistraţi vreodată.

Calotele glaciare ale Arcticii şi Antarcticii au atins al doilea cel ma scăzut nivel înregistrat vreodată.

Iar anul trecut 14 catastrofe naturale legate de meteorologie au cauzat pagube enorme.

”Cele 14 evenimente au ucis în total 247 de persoane şi au costat 91 de miliarde de dolari”, a precizat NOAA.

În total 73 de miliarde de dolari reprezină pierderi la doar trei evenimente - uraganele Michael (octombrie 2018) şi Florence (septembrie 2018) şi incendii uriaşe de vegetaţie în Vestul american.

”Valul de frig din Statele Unite nu contrazice, în realitate, modificările climatice”, a subliniat Taalas.

”Arctica se încălzeşte într-un ritm de două ori mai rapid decât media mondială (...). Ceea ce se întmplă la poli nu rămâne cantonat la poli, ci influenţează condiţiile meteorologice şiclimatice în alte regiuni, în care trăiesc milioane de oameni”, a subliniat el.

OMM urmează să-şi publice în martie declaraţia despre situaţia climei mondiale - cu o mulţime de informaţii detaliate şi statistici.

Agenţia colectează date furnizate de NOAA, Goddard Institute for Space Studies (GISS), NASA, dar şi de către Centre Hadley al Serviciului meteorologic britanic şi de către Secţiunea de cercetare cu privire la climă a Universităţii East Anglia (Regatul Unit).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.