Războiul din Ucraina va fi miercuri în centrul summitului NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se reunesc pentru a discuta viitorul Alianţei, la care Suedia şi Finlanda se vor putea alătura după ridicarea veto-ului Turciei, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Summitul de la Madrid va fi unul esenţial" pentru viitorul NATO, a declarat marţi secretarul general al Alianţei atlantice Jens Stoltenberg, la deschiderea acestei întâlniri de mult planificată, ale cărei mize au fost sporite de invazia rusă a Ucrainei.

Invitat să participe la discuţii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi de două ori prin videoconferinţă, în timp ce Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi.

Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid "un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare", a promis marţi Jens Stoltenberg. 

"Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Alianţei un „mesaj de unitate şi forţă” după o întâlnire a G7 din Germania, organizată înaintea summitului NATO. "Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige" războiul, a insistat el.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson va cere miercuri tuturor ţărilor Alianţei să îşi mărească cheltuielile militare ca răspuns la invazia rusă, pentru a "restabili descurajarea şi asigura apărarea în deceniul următor", potrivit Downing Street. 

În afară de Ucraina, miercuri ar trebui să fie o oportunitate pentru NATO de a adopta noul său "concept strategic", prima revizuire a foii de parcurs din 2010, care ar trebui să evoce pentru prima dată provocările puse de China.

De asemenea, va fi o oportunitate de lansare a procesului de aderare pentru Finlanda şi Suedia, care au decis să adere la NATO ca reacţie la ofensiva lansată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie, ăncheind o tradiţie îndelungată de neutralitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.