Preşedintele american ales Donald Trump va propune ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei în schimbul unui acord pentru reducerea arsenalului nuclear încheiat cu preşedintele rus Vladimir Putin, a spus el într-un interviu acordat The Times, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a criticat vehement politica externă americană din ultimii ani, descriind invazia din Irak drept cea mai gravă eroare din istoria SUA şi similară cu “aruncatul cu pietre într-un stup de albine”.

Înainte de învestirea sa în funcţie ca al 45-lea preşedinte al SUA, Trump a evocat posibilitatea primului pas important către controlul armelor nucleare după ce preşedintele Barack Obama a semnat noul tratat START cu Rusia, în 2010.

“Au impus sancţiuni Rusiei – să vedem dacă putem încheia nişte acorduri bune cu Rusia”, a spus preşedintele-ales republican citat de The Times.

„În primul rând, cred că armele nucleare ar trebui să fie mai puţine, reduse substanţial. Dar Rusia suferă foarte mult acum, din cauza sancţiunilor, dar cred că se poate întâmpla ceva de pe urma căruia vor beneficia mulţi oameni”, a adăugat el.

Statele Unite şi Rusia sunt, de departe, cele mai mari puteri nucleare din lume. SUA au 1.367 de focoase nucleare instalate pe rachete strategice şi bombardiere, în timp ce Rusia au 1.796 de focoase nucleare desfăşurate, potrivit celor mai recente evaluări ale Departamentului de Stat.

În interviul publica duminică, Trump a criticat intervenţia rusă în războiul civil din Siria. Această intervenţie, combinată cu ajutor oferit de Iran, a înclinat balanţa în favoarea preşedintelui Bashar al-Assad.

Trump a avertizat că intervenţia Moscovei a dus la o “situaţie umanitară îngrozitoare”.

Războiul s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni şi a dus la cea mai gravă criză a refugiaţilor din lume. În plus, organizaţia teroristă Statul Islamic a fost consolidată în urma vidului de putere.

Trump a promis că va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova, deşi este criticat vehement pentru că este prea dornic să fie aliat cu Vladimir Putin.

Criticile s-au intensificat după ce presa a citat un raport potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare despre Trump, însă veridicitatea acestuia nu a fost verificată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.