Juraţii britanici l-au condamnat miercuri după-amiază pe extremistul Thomas Mair la închisoare pe viaţă pentru uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox cu doar o săptămână înainte de referendumul crucial pentru Brexit. Ucigaşul a atacat-o în plină stradă la 16 iunie pe parlamentara laburistă, care făcea campanie la biblioteca din localitatea Birstall, Yorkshire pentru rămânerea Marii Britanii în UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thomas Mair a refuzat să-şi recunoască vinovăţia în faţa juraţilor britanici şi nu a arătat nicio emoţie în momentul citirii verdictului.

Judecătorul Alan Wilkie nu i-a permis extremistului să vorbească după anunţarea verdictului.

”Tu nu eşti un patriot. Prin acţiunile tale ai trădat chintesenţa acestei naţiunii: adeziunea oamenilor pentru democraţia parlamentară”, a declarat magistratul Wilkie.

Laburista Jo Cox a fost împuşcată de trei ori şi înjunghiată în repetate rânduri în localitatea Birstall, Yorkshire. Autorităţile l-au arestat imediat după incident pe Thomas Mair.

Procurorii britanici au stabilit că suspectul, în vârstă de 53 de ani, era un simpatizant al grupărilor de extremă dreapta, precum şi a asasinatelor politice. De asemenea, autorităţile au descoperit în locuinţa sa mai multe ornamente de inspiraţie nazistă, inclusiv un vultur al celui de-al Treilea Reich.

Mair a atacat-o pe laburistă în plină zi, în timp ce aceasta se îndrepta spre o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu alegătorii din propria circumscripţie electorală. În timpul atacatului, ucigaşul a strigat ”asta este pentru Marea Britanie”.

Thomas Mair a locuit în circumscripţia electorală a parlamentarei laburiste timp de câteva decenii, iar acum neagă toate acuzaţiile de omor.

Mair a refuzat în luna octombrie să-şi recunoască vinovăţia în schimbul unei pedepse reduse şi s-a declarat nevinovat în faţa instanţei.

Extremistul a declarat autorităţilor britanice, la puţin timp după arestarea sa, că este un ”activist politic” pentră că a ucis-o pe parlamentara laburistă Jo Cox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.