Militanţii din organizaţia teroristă Statul Islamic sunt hotărâţi să folosească arme chimice şi probabil că vor încerca să le utilizeze când forţele irakiene vor avansa spre Mosul, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, la o săptămână după ce o rachetă care este posibil să fi transportat o încărcătură chimică a vizat trupe americane din Irak, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta a aterizat într-o zonă nepopulată din apropiere de baza Qayyara de Vest, la câteva sute de metri de locul unde sute de militar americani pregăteau un aerodrom pentru ofensiva irakiană de eliberare a oraşului Mosul. Nimeni nu a fost rănit în atac.

Testele iniţiale au arătat că racheta prezenta urme de iperită, dar două teste ulterioare s-au dovedit neconcludente.

“Recunoaştem faptul că este ceva de ISIS a mai făcut anterior. Au făcut-o de multe ori, de cel puţin 20 de care ştim noi, în care au lansat muniţii improvizate, rudimentare, pline cu această iperită”, a spus Davis.

Vineri, un raid aerian lansat de coaliţia militară condusă de Statele Unite au distrus o fabrică de arme chimice a ISIS, în apropiere de Qayyara – al doilea atac vizând un astfel de centru de luna aceasta.

Potrivit lui Davis, capacitatea ISIS de a folosi iperita la arme este încă rudimentară. “În general nu este o concentraţie letală. Este mai degrabă iritantă, dar, din nou, nu este ceva ce considerăm semnificativ din punct de vedere militar”, a explicat el, precizând că forma de iperită folosită în Primul Război Mondial era mult mai periculoasă.

Cu toate acestea, atât forţele americane, cât şi cele irakiene trebuie să fie pregătite pentru un atac chimic, a avertizat Davis.

“Recunoaştem că acest lucru este real. Sunt hotărâţi. Le-ar plăcea să poată folos arme chimice împotriva noastră şi a irakienilor, când avansează (…). Depunem toate eforturile pentru a ne asigura că suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a adăugat el.

Oficialul a dat asigurări că trupele americane desfăşurate în regiune au antrenamentul şi echipamentele necesare pentru a se apăra în faţa atacurilor chimice. De asemenea SUA au oferit zeci de mii de măşti de gaz militarilor irakieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.