Kremlinul s-a declarat joi îngrijorat de o consolidare militară a prezenţei Statelor Unite în Polonia şi consideră intrarea a peste 3.000 de militari americani în această ţară membră NATO o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, relatează Reuters şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia consideră această acţiune o măsură agresivă la frontierele sale, a declarat într-o conferinţă de presă telefonică Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Aceste trupe fac parte din măsurile prin care preşedintele american Barack Obama a decis să dea asigurări aliaţilor NATO îngrijoraţi de o Rusie tot mai agresivă.

Este vorba despre cea mai importantă consolidare de trupe americane în Europa din ultimele decenii.

Această acţiune ”ne ameninţă interesele şi securitatea”, a declarat Peskov pentru BBC.

”O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la frontierele noastre din Europa”, a spus el. ”Nici măcar nu este o ţară europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Statele Unite.

Adjunctul ministrului rus de externe Aleksei Mecikov a catalogat această mobilizare de trupe ”un factor de destabilizare a securităţii Europei”.

Un subsecretar de stat polonez pentru Apărare, Tomasz Szatkowski, a subliniat că această mobilizare este necesară din cauza ”exerciţiilor ample” pe care Rusia le efectuează lângă frontiera poloneză şi a ”acţiunilor agresive în vecinătatea noastră - mă refer la Ucraina şi la anexarea ilegală a Crimeei”.

FACTORUL TRUMP

Peste 80 de tancuri de luptă şi sute de vehicule blindate au sosit deja în Germania şi sunt transferate în prezent în Europa de Est pe drum şi cu trenul.

O parte a forţei americane a intrat joi din Germania în Polonia pe la punctul polonez de trecere a frontierei de la Olszyna.

Forţe urmează să fie staţionate, de asemenea, prin rotaţie, pe perioade de nouă luni, în Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria şi Ungaria.

Brigada americană de blindate va efectua exerciţii în ţările baltice, tot în cadrul măsurilor adoptate de Obama faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO îngrijoraţi.

În octombrie, Rusia a trimis rachete de tip Iskander, care pot fi echipate cu focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, iar o lună mai târziu a trimis lansatoare de rachete antinavă de tip Bastion.

Aceste forţe american sosesc în Europa de Est cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump, care a semnalat că vrea să îmbunătăţească relaţiile Washingtonului cu Moscova.

Alegerea lui Trump ridică întrebări cu privire la continuitateaacestei poziţii militare americane, transmite din Polonia corespondentul BBC în domeniul Apărării Jonathan Beale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.