Manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane, în cadrul unei mobilizări împotriva unei hotărâriprin care Curtea Supremă şi-a anulat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida unor apeluri ale mai multor republicani de a nu a ataca activişti ”pro-choice”, violenţe s-au mltiplicat.

Şoferul unui camion a intrat în mod voit cu maşina într-un grup de manifestanţi, vineri, la Cedar Rapids, în Iowa.

Una dintre femei, rănită la o gleznă, a fost spitalizată.

”A încercat să le omoare!”, acuză o jurnalistă, Lyz Lenz, prezentă la faţa locului.

”Aceste femei l-au văzut venind, iar o mână de oameni au făcut semne cu mâna pentru a-l opri. Dar el a continuat să înainteze”, spune ea.

Potrivit mai multor martori, bărbatul se afla într-o coloană de maşini staţionate la culoarea roşie a semaforului atunci când a decis să intre cu maşina în manifstante.

”Avea geamul deschis şi am încercat să trag de volan”, declară Huffingotn Post Alexis Russell, una dintre manifestante.

Acest şofer nu a fost arestat încă.

La Phoenix, manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost vizaţi în tiruri cu gaze lacrimogene ale poliţiei, la o reuniune, vineri, în faţa sediului Capitoliului statului Arizona.

Ei au fost urmăriţi apoi în centrul oraşului de către forţe de ordine şi au fost gazaţi din nou.

O înregistrare video o surprinde pe o jurnalistă, Tina Berg, împinsă violent la pământ de către un poliţist, la Los Angeles, care i-a spus că o proteja.

Ziarul Los Angeles Times scrie că nu este vorba despre un incident izolat împotriva presei.

Jurnalişti acuză că au fost împiedicaţi în numeroase rânduri să acopere manifestaţii şi confruntări între forţe de ordine şi manifestanţi în acest oraş.

O manifestaţie la Providence, în statul Rhode Island, a fost vineri scena unei agresiuni a unui candidat republican în alegerile la Senat, Jeann Lugo.

El este surprins într-o înregistrare video dându-i un pumn în faţă adversarei sale democrate Jennifer Rourke.

”După ce am luat cuvântul la o manifestaţie de susţinere a «Roe v. Wade», adversarul meu republican - un ofiţer de poliţie - m-a atacat în mod violent”, anunţă ea într-un mesaj postat pe Twitter, în care postează imagini de la agresiune.

”iată ce înseamnă să fii o femeie de culoare candidată”, denunţă ea, anunţând că ”nu voi renunţa” la candidatură.

Jeann Lugo a fost trimis în concediu administrativ, fără să i se suspende salariul.

Opozanta sa a anunţat că va depune plângere.

La Washington, manifestanţi în favoarea avortului acuză că au fost hărţuiţi de activişti împotriva avortului.

O femeie declară Huffington Post că a fost urmărită de către un manifestant împotriva avortului.

Mai mulţi bărbaţi care se opun avortului s-au adunat sâmbătă în faţa sediului singurei clinici din statul conservator şi sărac Mississippi în care se practcă întreruperi voite de sarcină, cu scopul de a intimida femei care se duceau la clinică.

Potrivit unui raport al Federaţiei Naţionale americane a Avortului (National Abortion Federation, NAF) din 2020, mişcarea anti-avort se face vinovată de cel puţin 11 crime, 28 de tentative de crimă, 42 de atentate cu bombă şi 194 de incendii criminale, vizând profesionişti din domeniul sănătăţii care practică întreruperi voite de sarcină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.