Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte capabilităţi mai avansate ale SUA dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permiţând reluarea transporturilor de cereale şi de alte produse agricole în întreaga lume.

Actualii şi foşti oficiali americani şi surse din Congres au invocat  dificultăţi pentru a trimite arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, care includ cerinţe legate de pregătirea îndelungată, dificultăţi de întreţinere a echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului, notează Reuters.

Dar trei oficiali americani şi două surse din Congres au relatat că două tipuri de rachete antinavă puternice, Harpoon fabricată de Boeing şi Naval Strike Missile produsă de Kongsberg şi Raytheon Technologies au fost luate în calcul  fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are rachete.

În aprilie, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenskiia făcut apel la Portugalia să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon, care au o rază de acţiune de până la aproape 300 km.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa Harpoons de pe ţărm – o soluţie dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.