Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a prezentat vineri priorităţile Alianţei în timpul reuniunii la vârf şi a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic”, a declarat el la Varşovia.

“În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre ţări”, a adăugat secretarul general.

Mai exact, cele 28 de state membre NATO vor aproba oficial desfăşurarea a patru batalioane, formate din 3.000 până la 4.000 de militari, în ţările baltice şi în estul Poloniei, pentru a linişti aceste state şi a dovedi că Alianţa este pregătită să îşi apere toţi membrii.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, Stoltenberg a subliniat că “Războiul Rece este istorie şi ar trebui să rămână istorie”.

Summitul se va concentra şi pe consolidarea partenerialui UE-NATO. Aceasta va permite contracararea ameninţărilor hibride şi cibernetice şi consolidarea securităţii maritime, a explicat oficialul.

Liderii NATO se reunesc vineri şi sâmbătă la Varşovia, pentru un summit menit să demonstreze unitatea lor în faţa unei Rusii tot mai agresive, deşi mulţi analişti vorbesc de o slăbire a Occidentului, după ce Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...