Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a avut loc vineri, în sud-vestul Mexicului, la ora locală 17.39 (sâmbătă, 1.39, ora României), fiind urmat de 200 de replici. Preşedintele statului a declarat stare de urgenţă, în urma seismului care a durat 1 minut şi care este al treilea cel mai puternic care a lovit ţara în ultimele şase luni. Aproximativ 1 milion de case au rămas fără curent electrici, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducând la moartea a cel puţin doi oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Mexic: Aproximativ 1 milion de case, fără curent electric; Un elicopter în care se aflau ministrul de interne şi guvernatorul statului Oaxaca s-a prăbuşit

Aproximativ 1 milion de case au rămas fără curent electric în urma cutremurului care a avut loc vineri seară în sud-vestul Mexicului, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducând la moartea a cel puţin doi oameni.

Cel puţin 50 de imobile au suferit stricăciuni în statul Oaxaca, încă afectat, împreună cu Ciudad de Mexico, de cutremurele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut, scrie Reuters.

Cel puţin două persoane au murit după ce elicopterul militar în care se aflau ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze. Oficialii au supravieţuit.

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat pe Twitter că oficialii au scăpat nevătămaţi, dar câteva persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în urma accidentului.

Potrivit ultimelor date, cutremurul a fost urmat de 225 de replici, cauzând panică în rândul locuitorilor Mexicului.

În Ciudad de Mexico, alarma de seism a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului, a anunţat primarul Miguel Angel Mancera.

Imagini surprinse în capitala Ciudad de Mexico au apărut pe reţelele de socializare.

Cutremurul a fost urmat de 225 de replici

Seismul a avut loc la 24,6 de kilometri adâncime şi epicentrul, la 54 de kilometri nord-est de Pinotepa Nacional şi la 109 kilometri vest-sud-vest de Oaxaca, potrivit CNN.

După aproximativ o oră, la 18.36, a fost înregistrată o replică puternică, cu magnitudinea 5,8, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Acest seism a avut loc la o adâncime de 8,9 kilometri, iar epicentrul lui, la 35,5 kilometri est-sud-est de Pinotepa Nacional şi la 145 de kilometru sud-vest de Oaxaca.

Serviciul naţional seismologic din Mexic a înregistrat, până la ora locală 20.30, 150 de replici.

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a convocat Comitetul Naţional de Urgenţe. De cealaltă parte, Luis Felipe Puente, coordonator privind protecţia civilă din cadrul guvernului, a informat că nu se aşteaptă valuri de tip tsunami pe coastele mexicane.

„Nu au fost înregistrate daune majore. S-a simţit foarte puternic pe coasta Guerrero, de la Oaxaca la Michoacán, iar în Ciudad de México a provocat panică. Nu există pierderi de vieţi raportate şi nici mari daune materiale”, a spus secretarul guvernului Alfonso Navarrete, care a explicat că seismul a durat 1 minut.

Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă.

Oaxaca este, potrivit Serviciul naţional seismologic din Mexic, unul dintre statele mexicane cu cea mai mare seismicitate. Aici au loc aproximativ 25% dintre cutremurele din Mexic.

În luna septembrie a anului trecut, două seisme puternice au avut loc în Mexic. Primul, pe 7 septembrie, cu magnitudinea de 8,1, în sudul ţării, iar cel de-al doilea, de 7,1 magnitudine, pe 19 septembrie, care a provocat moartea a peste 220 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.