Socialiştii, aflaţi la putere în Portugalia, au obţinut o victorie în alegerile municipale de duminică, însă au suferit o înfrângere la Lisabona, potrivit unor rezultate aproape definitive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabăra premierului Antonio Costa a obţinut 34,4% dintre voturile exprimate în cel puţin 147 dintre cele 308 municipalităţi, iar opoziţia de centru-dreapta a obţinut 30,8% dintre voturile exprimate şi 108 primării.

Socialiştii, care au obţinut victorii şi în alegerile locale dn 2013 şi 2017, se aşteptau la o victorie mai modestă decât în urmă cu patru ani, când au obţinut cel mai bun scor din istorie - 161 de primari şi 38%.

Partidul Social Democrat (PSD, centru-dreapta, în opoziţie) şi aliaţii săi au obţinut în 2017 98 de municipalităţi şi 28% dintre voturile exprimate.

Însă, la Lisabona, coaliţia de dreapta condusă de către fostul comisar european Carlos Moedas a dejucat toate prognosticurile şi l-a înfrânt pe primarul în exerciţiu Fernando Medina.

Fernando Medina şi-a recunoscut înfrângerea în noaptea de duminică spre luni. Socialistul a obţinut un scor de 31,7%, iar opoziţia o victorie cu un scor de 35,8%.

La Porto, cel mai mare oraş din nordul ţării, candidatul independent Rui Moreira a fost reales cu un scor mare într-un nou mandat, aşa cum anticipau sondajele.

Acest scrutin, la care absenteismul a crescut uşor (46,3%), s-a desfăşurat într-un context în general favorabil Guvernului lui Antonio Costa, care tocmai anunţase ridicarea celei mai mari părţi a restricţiilor sanitare - aflate în continuare în vigoare până joi.

Premierul s-a implicat mult în campania electorală şi a promis o restabilire a economiei portugheze, afectată dur de pandemia covid-19, prin proiecte de investiţii finanţate prn planul de european de relansare postcovid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.