Un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe sergentul rus Vadim Şişimarin la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil ucrainean. Acesta reprezintă primul verdict într-un proces cu privire la crimele de război comise de armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul a fost pronunţat luni de către judecătorul Serghei Ahafonov într-o sală de judecată plină, unde zeci de jurnalişti ucraineni şi străini s-au înghesuit.

CITEȘTE ȘI Kremlinul este ”îngrijorat” cu privire la soarta sergentului rus Vadim Şişimarin, condamnat la închisoare pe viaţă, şi va căuta modalităţi să îi ofere asistenţă

Judecătorul a spus că, deşi Şişimarin a cooperat în cadrul anchetei şi a exprimat remuşcare în legătură cu crima comisă, instanţa ucraineană nu a putut accepta afirmaţia sa potrivit căreia nu a intenţionat să îl ucidă Oleksandr Şelipov, în vârstă de 62 de ani, când a tras în el.

Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a declarat că-i ”pare sincer rău” pentru că l-a ucis pe civil.

Sergentul acuzat a purtat un hanorac în culorile gri şi albastru şi a ascultat cu capul plecat cum judecătorul a pronunţat verdict din interiorul cutiei de sticlă pentru inculpaţi.

Acuzatului i s-a oferit o traducere a sentinţei judecătorului din ucraineană în rusă de către un interpret desemnat de instanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.