Întregul sat tamil în care s-a născut bunicul matern al Kamalei Harris, în sudul Indiei, se roagă şi detonează petarde miercuri, înaintea ceremoniei de învestire de la Washington prin care aceasta va deveni vicepreşedinta Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thulasendrapuram, un sat cu 4.000 de locuitori, în statul Tamil Nadu, sărbătoreşte victoria în noiembrie a lui Joe Biden şi Kamala Harris în alegerile prezidenţiale americane.

Vicepreşedinta aleasă, în vârstă de 56 de ani, s-a născut în California, dar are legături personale cu India, în care a călătorit împreun cu defuncta sa mamă, Shyamala Gopalan.

O specialistă în cancer de sân, Shyamala Gopalan s-a născut în oraşul Chennai - fost Madras - în sudul Indiei şi a plecat în Statele Unite la vârsta de 19 ani.

”Ea credea profund într-o Americă în care un moment ca acesta era posibil”, declara după alegeri, în faţa simpatizanţilor săi vicepreşedinta aleasă. ”Aşadar, mă gândesc la ea, la generaţiile de femei de culoare, asiatice, albe, latino, amerindiene care au deschis calea”.

Principalul templu din sat primeşte un flux constant de locuitori veniţi să se roage pentru vicepreşedinta aleasă. Afişe în care apare alături de preşedintele ales Joe Biden sunt lipite pe străzi.

”Oamenii sunt foarte fericiţi. Sărbătorile au început de când a fost aleasă vicepreşedintă”, declară pentru AFP o profesoară, Anukampa Madhavasimhan.

Sătenii au pregătit sute de ”chakli” prăjite, o delictaesă populară în sudul Indiei, servită de obicei la marile festivităţi, iar unele sunt modelate sub forma numelui "Kamala Harris".

”Ea aparţine acestui sat, iar noi suntem foarte mândri de ea”, subliniază Krishna Murthy, un fost director de bancă, pensionar. ”Bineînţeles, ea datorează totul ei însăşi”.

Satul pegăteşte o proiecţie în direct a ceremoniei de învestire.

La New Delhi, Balachandran Gopalan, unchiul lui Harris, un universitar, se declară mândru de realizările ei, însă este dezamăgit că nu poate asista la învestire personal.

”Singurul meu regret este că nu sunt acolo când va depune jurământul ca vicepreşedintă. Am fost acolo când a depus jurământul ca senatoare”, declară Gopalan pentru AFP.

”Tot ceea ce pot spune este că ea s-a descurcat foarte bine singură. Ceea ce a realizat este admirabil”.

Balachandran Gopalan sublinia în noiembrie că această carieră a nepoatei sale este o sursă de inspiraţie pentru alţi imigranţi de origine indiană din Statele Unite.

Kamala Harris devine miercuri prima femeie şi prima persoană de culoare care accede la vicepreşedinţia Statelor Unite, consacrarea unei cariere ieşite din comun.

Aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), ea a fost prima femeie de culoare la conducerea serviciilor judiciare a acestui stat american, cel mai populat din ţară, iar apoi a devenit, în 2017, prima femeie originară din Asia de Sud alasă în Senat şi a doua senatoare de culoare din istoria Americii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.