Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a dispus marţi să se întocmească un raport cu privire la prezenţa unor tabere de romi pe teritoriul ţării, în vederea închiderii acestora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul Ligii (extrmă dreapta), totodată vicepremier, le-a cerut prefecţilor să întocmească un ”raport cu privire la prezenţa romilor, sinti (ţigani) şi caminanti (nomazi)”, a anunţat Ministerul într-un comunicat.

”Obiectivul este verificarea prezenţei unor tabere ilegale în vederea stabilirii unui plan de expulzare”, a precizat el, adăugând că prefecţii au la dispoziţie două săptămâni să realizeze acest raport

Sinti şi romii sunt grupuri etnice în mod tradiţional itinerante, care trăiesc în Europa de secole.

Consiliul Europei (CoE) estimează între 120.000 şi 180.000 numărul romilor, sinti şi caminanti prezenţi în Italia - una dintre cele mai mici proporţii în rândul ţărilor europene raportat la populaţia ţării.

În Italia, peste jumătate dintre ei deţin cetăţennia italiană, un loc de muncă şi o locuinţă, însă integrarea lor socială este dificilă, iar manifestaţii ostile faţă de ei au loc frecvent.

Potrivit unui raport al Asociaţiei 21 iulie, care se ocupă de drepturile romilir şi sinti, 26.000 de romi, sinti şi caminanti trăiau în locuinţe sau tabere de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.