Rusia anunţă miercuri că portul Mariupol, în sudul Ucrainei, şi-a reluat activităţile, după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunţat cucerirea acestui oraş strategic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portul Mariupol, situat la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era înainte de invazia ordonată de Kremlin la 24 februarie cel de-al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după portul Odesa.

El permitea exportarea în masă a uriaşei producţii ucrainene de cereale, de-acum blocată în ţară, din cauza războiului, ceea ce alimentează temeri cu privire la izbucnirea unei crize alimentare mondiale.

”S-au încheiat operaţiunile de deminare şi de demilitarizare a portului (Mariupol), care a început să funcţioneze în mod regulat”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Armata rusă a anunţat marţi că a deminat 1,5 milioane de metri pătraţi ai suprafeţei portului, dar şi 18 cheiuri şi 32 de nave.

”Peste 12.000 de arme şi obiecte explozive periculoase” au fost înlăturate, preciza ministerul.

Pentru moment, Moscova nu a anunţat că o redechidere a portului Mariupol va permite exportarea cerealelor - o problemă care se află în centrul unor puternice îngrijorări internaţionale.

Noul lider prorus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a anunţat că o primă navă urmează să plece dn port ”în zilele următoare”, cu aproximativ 3.000 de tone de produse metalurgice la bord către Rostov-pe-Don, un oraş rusesc important situat în apropiere.

Peste 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol, iar ”aproape toate resturile au fost îndepărtate”, anunţă Konstantin Ivaşcenko, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.