Oficialii americani afirmă că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruşi în ultimele două săptămâni sugerează o mişcare de rezistenţă în plină expansiune împotriva autorităţilor pro-ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Deşi până acum sunt doar câteva incidente izolate în oraşul Kherson, oficialii americani spun că rezistenţa ar putea să se dezvolte într-o contrainsurgenţă mai largă care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile nou capturate în întreaga Ucraină.
 
Kremlinul "se confruntă cu o activitate partizană în creştere în sudul Ucrainei", a declarat miercuri Avril Haines, director al serviciilor naţionale de informaţii, în timpul unei conferinţe la Washington DC.
 
SUA consideră că Rusia nu are suficiente forţe în Kherson pentru a ocupa şi controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales după ce şi-a retras forţele din zonă pentru lupta din est în Donbas.
 
Un alt oficial american a declarat pentru CNN că această mişcare ar fi putut oferi partizanilor ucraineni o fereastră în care să atace oficialii ruşi instalaţi la nivel local.
 
Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate în apropiere de Kherson, punând şi mai mult la încercare forţele ruseşti.
 
Regiunea este critică pentru menţinerea Rusiei pe coasta ucraineană a Mării Negre şi controlează accesul la peninsula Crimeea. Nu este clar câte forţe ruseşti se află în Kherson sau în apropiere, dar o ocupaţie împotriva unei populaţii locale ostile necesită mult mai mulţi soldaţi decât o ocupare paşnică a unui teritoriu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.