Indignarea globală faţă de invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut nu a făcut decât să expună "standardele duble" ale Occidentului faţă de încălcările drepturilor omului în întreaga lume, a declarat marţi Amnesty International. În raportul său mondial anual pentru 2022, Amnesty a subliniat ceea ce a descris ca fiind tăcerea Occidentului în ceea ce priveşte situaţia drepturilor din Arabia Saudită, represiunea din Egipt şi tratamentul aplicat de Israel palestinienilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Răspunsul formidabil al Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina a subliniat standardele duble, expunând în comparaţie cât de inconsecvente au fost reacţiile lor la atât de multe alte încălcări ale Cartei ONU", a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, în timp ce a prezentat raportul mondial al grupului la Paris.

Asaltul Rusiei, care a început la 24 februarie 2022, "ne-a oferit o imagine mult prea rară a ceea ce devine posibil atunci când există voinţă politică de a acţiona", în timp ce Occidentul a strâns rândurile pentru a susţine Ucraina, a adăugat ea.

Multe ţări au impus sancţiuni Moscovei şi şi-au deschis graniţele pentru refugiaţii ucraineni după invazie, în timp ce Curtea Penală Internaţională a lansat o investigaţie privind crimele de război din Ucraina, însă Amnesty a declarat că acest conflict a evidenţiat deficienţele în răspunsul la abuzurile din alte părţi ale lumii.

Amnesty International a evidenţiat "tăcerea asurzitoare a Occidentului în ceea ce priveşte situaţia drepturilor omului în Arabia Saudită, lipsa de acţiune în cazul Egiptului şi refuzul de a confrunta sistemul de apartheid al Israelului împotriva palestinienilor".

Amnesty, Human Rights Watch şi un raportor special al ONU au concluzionat că tratamentul aplicat de Israel palestinienilor este similar cu politicile de apartheid, segregarea negrilor şi a albilor în Africa de Sud, ţară condusă de albi, acuzaţie pe care statul israelian o neagă.

Anul trecut, "guvernele israeliene succesive au pus în aplicare măsuri care forţează tot mai mulţi palestinieni să îşi părăsească locuinţele, extinzând aşezările ilegale şi legalizând aşezările şi avanposturile existente în Cisiordania ocupată", a declarat Amnesty. Dar, în ciuda acestui fapt - şi a faptului că forţele israeliene ucid palestinieni în Cisiordania ocupată - naţiunile occidentale nu au reuşit să ceară încetarea acestui "sistem de opresiune", a mai spus Amnesty International.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.