Preşedintele rus Vladimir Putin şi secretarul general al ONU Antonio Guterres au făcut apel, joi, către israelieni şi palestinieni să pună capăt confruntărilor mortale din prezent, a indicat Kremlinul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Odată cu escaladarea conflictului israeliano-palestinian, constatăm că prima dintre priorităţi este sfârşitul violenţelor din ambele părţi şi siguranţa populaţiei civile", a declarat într-un comunicat preşedintele rus, la capătul unei convorbiri prin videoconferinţă între Putin ş Guterres. Cei doi lideri au reiterat principiul unei soluţii a două state pe baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU. 

Antonio Guterres, în prezent în vizită în Rusia, s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Acesta din urmă a făcut apel la o reuniune de urgenţă a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, un grup de mediatori ce reuneşte Rusia, SUA, ONU şi Uniunea Europeană. "Contăm pe secretarul general, în calitate de coordonator al Cvartetului, să încerce să organizeze o astfel de reuniune cât mai rapod posibil", a adăugat Serghei Lavrov. 

Vladimir Putin a făcut apel deja la dezescaladare, miercuri, în timpul unei conversaţii cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan care, în special mai ofensiv, a cerut ca Israelul să primească "o lecţie". Rusia întreţine relaţii bune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, liderii palestinieni şi Erdogan. 

În patru zile, violenţele au provocat moartea a 83 de persoane în Fâşia Gaza, bombardată de forţele israeliene şi şapte morţi în Israel, unde Hamas a intensificat atacurile cu rachete. 

Statul israelian a trimis vehicule blindate de-a lungul frontierei cu Gaza, în timp ce se confruntă cu o alte violenţe între locuitorii săi evrei şi arabi. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.