Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat, marţi, la Varşovia, că problema despăgubirilor oferite Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din punctul de vedere al guvernului federal, problema despăgubirilor este închisă”, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe comune cu omologul său polonez, Zbigniew Rau.

Rau a semnat luni o notă diplomatică prin care exprimă ”convingerea (...) că părţile (n.r. poloneză şi germană) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939-1945”.

Potrivit Varşoviei, costul reparaţiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se ridică la o 1.300 de miliarde de euro.

De asemenea, Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă ”responsabilitatea istorică, fără «dacă» sau «dar»”.

”Este datoria noastră veşnică să ne amintim milioanele de suferinţe pe care Germania le-a provocat Poloniei”, a mai spus ea.

”Fără îndoială, avem şi o responsabilitate comună faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare. În mod similar, sunt convins că poziţia guvernului german în această problemă va evolua, datorită dialogului”, a afirmat şeful diplomaţiei poloneze.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la plata despăgubirilor de război în 1953 şi a confirmat în mod repetat această decizie. Berlinul a invocat aceleaşi argumente şi în cazul solicitărilor de despăgubiri din partea Greciei.

Pentru opoziţia liberală poloneză, dezbaterea privind despăgubirile de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, având în vedere că subiectul a fost deschis cu un an înainte de alegerile generale.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.