Primele analize ale unor partcule chimice răspândite în mediu în urma exploziei la o instalaţie de tratarea deşeurilor, în Germania, marţi, soldată cu cel puţin cinci morţi, se dovedesc liniştitoare, anunţă vineri autorităţile sanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida unor temeri, nu s-a găsit niciun nivel critic de dioxină şi de PCB”, a anunţat într-o conferinţă de presă Ulrich Quass, un oficial de la Departamentul însărcinat cu Natura, Mediul şi Protecţia Consumatorilor (LANUV) în landul Renania de Nord-Westfalia.

El precizează că o cantitate ”non neglijabilă” de particule a căzut în apropierea instalaţiei Currenta de la Leverkusen (vest).

Însă s-au măsurat doar ”niveluri foarte slabe de bifenili policloruraţi (PCB) şi de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)”, precizează colega sa, Angelika Notthoff. 

Alte analize mai detaliate sunt în curs, ale căror rezultate sunt aşteptate săptămâna viitoare.

PRECAUŢII, ÎN CONTINUARE

Până atunci, autorităţile sfătuiesc populaţia acestui oraş cu aproximativ 160.000 de locuitori să continue să respecte anumite precauţii - şi anume să nu consume fructe sau legume din grădini şi să evite intrarea în contact a copiilor cu aceste particule, mai ales în spaţii de joacă din oraş.

”Noi nu cunoaştem încă durata acestor măsuri, pentru că ele depind de avansarea anchetei, şi sperăm ca aceasta să fie scurtă”, a anunţat Ulrich Quass.

Măsurători cu privire la aer efectuate începând de marţi nu au relevat nici ele anomalii în privinţa altor substanţe comune incendiilor.

Locuitorii din Leverkusen au fost îndemnaţi iniţial să se închidă în case.

Bilanţul acestei explozii, care a fost auzită pe o rază de până la 40 de kilometri şi care a produs o imensă coloană de fum negru, se ridică pentru moment la cinci morţi şi 31 de răniţi în rândul angajaţilor instalaţiei.

Două persoane erau în continuare căutate, în pofida faptului că nu există speranţe să fe găsite în viaţă, au anunţat miercuri reprezentanţi ai companiei, o fostă filială Bayer.

Această detonare puternică a avut loc în zona industrială Chempark din Leverkusen, în care se află numeroase uzine chimice.

Rezervoare cu solvenţi cloruraţi au luat foc în instalaţia de tratarea deşeurilor a întreprinderii Currenta.

Investigaţii se află în curs în vederea stabilirii cauzei acestui incident chimic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.