Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat joi vizita programată săptămâna viitoare la Washington, unde urma să îl întâlnească pe preşedintele american Donald Trump, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie a fost luată la o zi după ce noul preşedinte american şi-a dezvăluit planul cu privire la ridicarea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Trump a insistat totodată că Washingtonul vrea să recupereze banii ce vor fi cheltuiţi cu ridicarea zidului de la Mexic, care se opune cu fermitate acestui lucru.

Republicanii din Senat au anunţat că Congresul va merge mai departe cu acest plan şi că va costa 12 până la 15  miliarde de dolari.

Pena Nieto a anunţat că a anulat vizita prevăzută pe 31 ianuarie după ce Trump i-a sugerat să facă acest lucru.

 

”Statele Unite au un deficit comercial în valoare de 60 de miliarde de dolari cu Mexicul”, a scris joi preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.

”A fost un acord unilateral încă de la început NAFTA, cu un număr masiv de locuri de muncă şi companii pierdute”, aprecia el.

”Dacă Mexicul nu vrea să plătească zidul atât de necesar, atunci ar fi mai bine să-şi anuleze viitoarea vizită”, îndemna Trump.

Preşedintele mexican a declarat anterior că ”deplânge” planurile cu privire la acest zid.

Într-un discurs televizat către naţiune, Pena Nieto a declarat că a ”spus mereu, Mexicul nu va plăti zidul”.

”Regret şi condamn decizia Statelor Unite de a continua construirea unui zid care, de ani, ne-a dezbinat în loc să ne unească”, a subliniat el.

Pena Nieto şi Trump s-au întâlnit la Ciudad de Mexico în septembrie, pe când miliardarul era doar candidat la preşedinţie, o vizită dur criticată acasă.

Construirea unei bariere de-a lungul celor 3.200 de kilometri de frontieră americano-mexicană a fost una dintre promisiunile-cheie în campania miliardarului populist.

Trump a evocat o ”criză” la frontiera de sud a ţării miercuri, când a semnat o directivă, la sediul Departamentului pentru Securitate Internă.

În ordinele sale executive, el îndeamnă la angajarea a 10.000 de agenţi de imigraţie, care să contribuie la o consolidare a patrulării la frontieră.

”O naţiune fără frontiere nu este o naţiune”, a spus el. ”Începând de astăzi (miercuri), Statele Unite îşi iau înapoi controlul asupra frontierelor”.

Aceste ordine executive fac parte dintr-o serie de măsuri, semnate săptămâna aceasta, cu privire la securitatea naţională şi a frontierelor.

Trump urmează să anunţe restricţii în domeniul imigraţiei din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană din Orientul Mijlociu şi Africa. Ele pot afecta programe cu privire la refugiaţi.

Cele şapte ţări vizate ar fi Siria, Irak, Iran, libia, Sudan, Somalia şi Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.