Preşedintele Barack Obama şi-a susţinut miercuri ultima conferinţă de presă de la Casa Albă, în care a insistat printre altele pe o relaţie constructivă între Statele Unite şi Rusia. Însă, acesta a precizat că este important ca lumea să nu uite că sancţiunile economice au fost impuse ca reacţie la încălcarea suveranităţii Ucrainei, iar republicanul Donald Trump nu poate pune în joc ridicarea sancţiunilor în schimbul reducerii arsenalului nuclear de la Moscova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, cred că este interesul întregii lumi şi al Statelor Unite să avem o relaţie constructivă cu Rusia. Asta a fost atitudinea mea în mare parte a mandatului, iar atunci când interesele noastre s-au suprapus, noi am lucrat împreună. Eu am încercat să colaborez cu preşedintele rus şi cu alţi politicieni pentru a-i ajuta să-şi diversifice şi dezvolte economia”, a explicat Barack Obama.

Însă, preşedintele a notat că atitudinea anti-americană a crescut considerabil la Moscova după revenirea la putere a lui Vladimir Putin, care a încercat o revenire la poziţia de adversari din perioada Războiului Rece.

Liderul american a comentat propunerea republicanului Donald Trump de a ridica sancţiunile economice dacă ruşii acceptă să-şi reducă arsenalul nuclear, precizând că se pleacă de la o premisă greşită cu privire la cauza reală a implementării sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei.

”Motivul pentru care am introdus aceste sancţiuni nu are legătură cu armele nucleare, ci le-am introdus pentru că independenţa şi suveranitatea unei ţări a fost încălcată prin forţă de către Rusia, care continuă în prezent să ocupe teritoriul ucrainean, să se implice în treburile interne ale ţării şi să susţină o insurgenţă care a încălcat în mod repetat legislaţia internaţională”, a declarat Barack Obama.

Preşedintele american a cerut ca motivul real pentru care aceste sancţiuni economice au fost implementate să nu fie confundat cu alte probleme de importanţă pentru Washington şi Moscova.

”Aceste sancţiuni ţin de Ucraina. Noi trebuie să susţinem ideea că naţiunile mari nu le pot invada şi hărţui pe cele mici”, a transmis Obama.

De asemenea, preşedintele i-a urat succes republicanului Donald Trump cu privire la redeschiderea negocierilor pentru reducerea arsenalului nuclear, dar a cerut ca aceste negocieri să nu implice Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.