Membri ai familiei regale şi premierul norvegian Jonas Gahr Stoere au participat duminică la o slujbă, la catedrala din Oslo, în memoria victimeor atacului armat de sâmbătă, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat înarmat a deschis focul într-o zonă cu baruri de noapte la Oslo, în noaptea de vineri spre sâmbătă, omorând doi bărbaţi - unul în vârstă de 50 de ani, iar celălalt în vârstă de 60 de ani - şi rănind peste 20 de persoane, într-un atac clasificat de către serviciile norvegiene de informaţii interne PST drept un ”act terorist islamist”, în ziua unui Gay Pride, anulat. Suspectul a fost arestat.

Scena atacului include London Pub, un club gay, însă poliţia a anunţat că este neclar dacă motivul atacatorului - un norvegian în vârstă de 42 de ani originar din iran - este ura faţă de minorităţi sexuale.

”Atacul armat din acea noapte a pus capăt paradei Pride, dar nu a oprit lupta şi efortul împotriva discriminării, prejudecăţii şi urii”, a declarat Jonas Gahr Stoere la această ceremonie.

Premierul s-a adresat, în această alocuţiune, şi comunităţii musulmane.

”Ştiu cum v-aţi simţit mulţi dintre voi când s-a dovedit că atacatorul face parte din comunitatea islamică. Multor dintre voi le-a fost frică şi şi s-au neliniştit. Trebuie să ştiţi acest lucru: suntem o comunitate şi suntem responsabili de comunitate împreună”, a declarat el.

La ceremonie a uat parte prinţesa moştenitoare Mette-Marit.

Presa scrie că atacatorul este Zaniar Matapour, rezident la Oslo, care a venit în Norvegia împreună cu familia, în anii '90, din partea kurdă a Iranului.

Serviciile de informaţii interne PST au anunţat sâmbătă că-l cunosc pe suspect din 2015 şi că acesta s-a radicalizat ulterior în cadrul unei reţele islamiste pe care nu o precizează.

Presa norvegiană scrie duminică că Zaniar Matapour se afla în contact cu un extremist islamist din Norvegia, cunoscut poliţiei de mult timp, Arfan Bhatti.

Arfan Bhatti este cunoscut prin opinii puternice împotriva homosexualităţii, potrivit radiodifuzorului public norvegian NRK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.