Şeful Guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat vineri Uniunea Europeană să fie ”mai ambiţioasă, unită şi curajoasă” împotriva pandemiei covid-19, într-un răspuns pe care-l dă preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este momentul să se dea dovadă de mai multă ambiţie, de mai multă unitate şi de curaj”, scrie el în La Repubblica.

”Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie”, continuă premierul italian.

El răspunde astfel unei scrisori a preşedintei Comisiei, publicată în ediţia de joi a ziarului.

Von der Leyen a prezentat scuze Italiei, recunoscând că ”azi, Europa se mobilizează alături de Italia. Dar (că) nu a fost aşa mereu”.

”Trebuie să recunoaştem că, la începutul crizei, în faţa nevoii unui răspuns european comun, prea mulţi s-au gândit doar la problemele lor naţionale”, adăuga ea.

”BARCĂ EUROPEANĂ DE SALVARE SOLIDĂ”

Catalogând drept pozitiv proiectul ”alocării a până la 100 de miliarde de euro ţărilor afectate cel mai dur, începând cu Italia, în vederea compensării scăderii veniturilor” evocată de preşedinta CE, Giuseppe Conte estimează că este necesar ”să se meargă dincolo” de această cifră.

El evocă din nou ”corona bond”-urile - pe care preferă să le numească ”european recovery bonds” -, necesare în opinia sa în vederea ”finanţării eforturilor extraordinare pe care Europa va trebui să le depună pentru a-şi reconstrui ţesutul economic şi social”.

Astfel, ”adevărata putere de foc a familiei europene” va putea da naştere ”unui program comun şi împărtăşit de susţinere şi relansare a economiei noastre pentru asigurarea unui viitor demn familiilor, întreprinderilor, muncitorilor şi tuturor copiilor noştri”.

Nu este vorba despre împărţirea vechilor datorii ale ţărilor vizate - în contextul în care Italia înregistrează a doua cea mai mare îndatorare în UE, după Grecia - şi nici despre ”plătirea nici măcar a unui euro în plus cetăţenilor anumitor ţări în contul datoriei viitoare a altor ţări” - încearcă şeful Guvernului italian să-i asigure pe europenii reticenţi.

”În faţa unei furtuni ca covid-19, care ne priveşte pe toţi, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o barcă europeană de salvare solidă, care să ne conducă ţările unite într-un loc sigur”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.