Postul rus de televiziune RT, controlat de statul rus, a confirmat că a dat curs exigenţelor autorităţilor americane şi s-a înregistrat ca ”agent străin” în Statele Unite, o solicitare la care Moscova a promis că va replica, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Între deschiderea unui proces penal şi înregistrare, am ales a doua opţiune. Felicităm libertatea de exprimare în stil american şi pe toţi cei încă mai speră”, a ironizat pe Twitter, luni, redactorul şef al ex-Russia Today, Margarita Simonian.

Postul rus şi-a anunţat joi intenţia de a se supune legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să prezinte cu regularitate socoteală autorităţilor americane cu privire la relaţiile cu un stat sau o instituţie, sub ameninţarea blocării conturilor.

Departamentul american al Justiţiei a răspuns luni seara, într-un comunicat, prin secretarul adjunct interimar Dana Boente: FARA  ”nu limitează libertatea de exprimare şi nu restrânge conţinutul informaţiilor difuzate”.

”Americanii au dreptul să ştie cine acţionează în Statele Unite pentru a influenţa Guvernul american sau opinia publică în contul unor interese străine”, a subliniat el.

Autorităţile americane au acuzat RT şi agenţia de presă Sputnik, ambele controlate de Moscova şi care emit în mai multe limbi, că difuzează propaganda Kremlinului şi le suspectează că au încercat să influenţeze campania prezidenţială americană în 2016.

RT are ca msiune oficială să prezinte un ”punct de vedere alternativ” şi o ”perspectivă a poziţiei ruse” telespectatorilor străini.

Potrivit postului, care intenţionează să conteste aceste exigenţe la tribunal, Departamentul american al Justiţiei i-a dat termen până luni să se plieze.

Aceste exigenţe ale Washingtonului au fost denunţate sâmbătă de preşedintele rus Vladimir Putin drept un ”atac împotriva libertăţii de expresie” care va antrena o ”rispostă adecvată şi similară” a Moscovei.

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tlstoi, a anunţat luni că legea represaliilor pe care o pregătesc deputaţii ruşi urmează să fie adoptată săptămâna aceasta, miercuri cel mai devreme.

Astfel, unele instituţii de presă americane, precum Voice of America (VoA) şi Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), două posturi de radio finanţate de Congresul SUA, ar putea astfel să fie obligate să se înregistreze ca ”agenţi străini” în Rusia.

Parlamentarii au făcut declaraţii contradictorii despre aplicarea unei asemenea măsuri postului CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.