Poliţia britanică suscită un val de indignare în Regatul Unit, după ce a cerut ca anumite elemente-cheie dintr-un raport întocmit de către funcţionara de rang înalt Sue Gray, cu privire la organizarea unor petreceri la sedul Guvernului în 2020 şi 2021, în timpul unor carantine stricte ale populaţiei (partygate), din cauza cărora Boris Johnson riscă să-şi piardă funcţia, care urma să fie publicat zilele acestea, a fost amânat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia britanică a anunţat marţi - după ce a fost criticată de lentoarea cu care a acţionat în urma unei serii de dezvăluiri în ultimele săptămâni - că anchetează cu privire la mai multe petreceri care ar fi încălcat reglementări stricte, şi anume la cele care îi pot fi cele mai dăunătoare lui Boris Johnson, dând astfel peste cap calendarul publicării raportului.

”Cu privire la evenimente care fac obiectul unei anchete a (Poliţiei din Londra) Met, am cerut să se facă doar o trimitere minimă în raportul Cabinet Office", agenţia interministerială în cadrul căreia anchetează Sue Gray, a anunţat vineri într-un scurt comunicat Metropolitan Police (Met).

Poliţia londoneză respinge acuzaţii cu privire la eventuale presiuni în scopul unei întârzieri a publicării raportului.

”Met nu a cerut nicio limitare cu privire la alte evenimente din acest raport sau ca raportul să fie amânat, însă sunt în curs contacte cu Cabinet Office pe tema conţinutului raportului, în vederea evitării unei prejudicieri a anchetei noastre”, a anunţat Poliţia din Londra.

Raportul se anunţă astfel puternic ”îndulcit” - privat de concluzii cu privire la evenimentele reţinute de către poliţie drept cele mai susceptibile să fi încălcat restricţiile.

Publicarea raportului poate fi suspendată până după ce poliţia îşi prezintă concluziile - ceea ce poate dura câteva luni de zile.

Partidele de opoziţie au cerut imediat publicarea integrală şi necenzurată a acestei anchete interne, exact aşa cum a promis în mai multe rânduri Boris Johnson însuşi.

Liderul SNP (separatist) în Parlament, Ian Blackford, a denunţat ”ceea ce aduce tot mai mult cu o ascundere a devărului”.

Familiile victimelor covid-19 şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea.

O purtătoare de cuvânt a Asociaţiei ”Covid-19 Bereaved Families for Justice” Fran Hall acuză poliţia de ”ruperea încrederii publcului, mai întâi prin refuzul de a ancheta încălcări flagrante ale legii, iar acum cerând ca altă anchetă să ascundă ilegalităţile cele mai grave care au avut loc la Downing Street".

Aceste petreceri l-au aruncat pe Boris Johnson într-o criză gravă care-i ameninţă postul, iar îndemnuri la demisia sa s-au multiplicat, inclusiv în cadrul majorităţii conservatoare.

Mulţi deputaţi conservatori aşteaptă publicarea raportului intern pentru a decide să-l înlăture sau nu de la putere printr-o moţiune de cenzură.

Guvernul, acuzat de faptul că a intervenit, neagă orice intervenţie.

Executivul ”nu are nicio influenţă şi nicio implicare în modul în care Sue Gray şi poliţia îşi realizează raportul şi ancheta”, a declarat la iTV secretarul de stat însărcinat cu Tehnologiile Chris Philp, insistând asupra ”independenţei totale” a acestora.

Unii comentatori politici constată însă că acest anunţ a fost făcut ”la fix” pentru Boris Johnson, care câştigă astfel timp, într-o încercare de a-şi salva funcţia, pentru a-i potoli pe deputaţii cei mai rebeli.

The Times scrie că şeful Guvernului se gândeşte la mai multe măsuri care să-i unească, precum o suspendare, spre marea nemulţumire a Trezoreriri, a unei creşteri a cotizaţiilor sociale, în toiul unei inflaţii care reduce puterea de cumpărare a britanicilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.