Peste două mii de militari, zeci de blindate şi autospeciale au defilat sâmbătă în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, cu ocazia sărbătorii "Ziua Independenţei", relatează Publika.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parada militară a fost urmărită de zeci de oameni şi de conducerea ţării care a fost prezentă în centrul Capitalei moldovene. 

În premieră, la paradă au participat şi contigente de militari din România, Marea Britanie, Ucraina, Lituania şi Polonia.

Soldaţii au fost urmaţi de 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale.

La marş au luat parte şi 22 autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne şi automobile din dotarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Parada militară consacrată aniversării de 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova s-a încheiat cu evoluţia orchestrei mixte a garnizoanei Chişinău, formată din cinci orchestre militare: Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, Orchestra Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălţi, Orchestra Brigăzii 2 Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare” din Chişinău, Orchestra Brigăzii 3 Infanterie Motorizată „Dacia” din Cahul, Orchestra model a Departamentului Trupelor de Carabinieri a Ministerului Afacerilor Interne, Fanfara Poliţiei de Frontieră a MAI.

Autorităţile au organizat şi o paradă a portului popular, a care au participat moldoveni din toate raioanele ţării îmbrăcaţi în straie specifice regiunii. În cursul acesteia, sute de oameni s-au prins în horă în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ceremoniile au fost marcate, însă, şi de o serie de incidente, potrivit Unimedia. Un protest antiguvernamental a degenerat în violenţe, după ce autorităţile au interzis accesul manifestanţilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Câteva zeci de manifestanţi reuniţi sub sloganul #NuMăTem au încercat să intre în piaţa din centrul capitalei moldovene, unde are loc parada de Ziua Independenţei. Ei au îmbrâncit poliţiştii care le-au blocat accesul şi care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Manifestaţia #NuMăTem a fost organizată pe reţelele de socializare pentru a manifesta împotriva Guvernului.

„Campania #NuMăTem este lansată de societatea civilă în semn de protest împotriva crimelor săvârşite de-a lungul celor 25 de ani de independenţă”, a fost descris evenimentul pe Facebook.

„#NuMăTem să zic că am devenit cel mai sărac stat din Europa, că am devenit cel mai corupt stat din Europa, că suntem unul dintre cei mai mari exportatori de droguri, că suntem furaţi la energia electrică, la gazul natural, la apă, că prin intermediul sistemului judecătoresc se spală miliarde de dolari ai mafiei ruseşti, că sistemul financiar-bancar este falimentat, că suntem conduşi de nişte criminali în frunte cu oligarhul Vlad Plahotniuc şi nu avem motive de a sărbători ceva. Suportăm o tragedie naţională, iar pentru a schimba lucrurile trebuie să ieşim în stradă”, mai scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

La această campanie s-au alăturat şi o serie de partide politice, printre care „Partidul Nostru”, Partidul DA şi PSRM.

De asemenea, forţele de ordine le-au interzis accesul în piaţă unor deputaţi ai primului Parlament de la Chişinău, care au semnat declaraţia de independenţă în urmă cu 25 de ani. "Nu pentru o astfel de ţară am semnat", au declarat revoltaţi foştii aleşi.

Ultima paradă militară a avut loc la Chişinău în 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.