Un studiu realizat asupra locuitorilor staţiunii de schi Ischgl - principalul focar al epidemiei covid-19 în Austria, unde numeroşi turişti europeniar fi fost infectaţi cu noul coronavirus la începutul anului - a relevat că 42% din populaţia locală a fost contaminată - cel mai mare nivel de contaminare măsurat până acum, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de turşti germani, norvegieni sau islandezi ar fi fost contaminaţi în barurile şi restaurantele din această staţiune, prezentată drept ”Ibiza Alpilor”.

Autorităţile locale au fost acuzate de faptul că au reacţionat mult prea târziu în vederea plasării în carantină a staţiunii, la jumătatea lui martie, şi că a lăsat cetăţeni străini să se întoarcă în ţările lor - răspândind astfel virusul în toată Europa.

”Seroprevalenţa (proporţia populaţiei care prezintă în sânge anticorpi împotriva SARS Cov-2 după ce a fost expusă virusului) participanţilor la acest studiu, la Ischgl, se ridică la 42,4%", a anunţat într-un comunicat coordonatoarea acestui studiu, Dorothee von Laer, de la Facultatea de Medicină din Innsbruck, unde conduce Institutul de Virusologie.

”La Ischgl, ne confruntăm cu seroprevalenţa cea mai mare constatată vreodată într-un studiu. Chiar dacă nu putem estima nivelul precis al imunităţii colective, populaţia din Ischgl ar trebui bsă fie în mare parte protejată”, a apreciat ea.

Cu titlu de comparaţie, alte  studii comparabile au relevat un nivel al seroprevalenţei de 10% la Genova sau de 27% la Val Gardena, o vale în Munţii Dolomiţi, în Italia.

Cercetătorii austrieci au căutat în studiul lor anticorpi împotriva noului coronavirus în probe sanguine recoltate de la 1.473 de persoane, reprezentând 79% dintre locuitorii Ischgl, în perioada 21-27 aprilie.

Doar 15% dintre persoanele la care aceste teste au relevat prezenţa anticorpilor au avut anterior rezultate pozitive la teste de covid-19 realizate în vederea detectării noului coronavirus, a precizat universitatea.

În pofida focarului din această staţiune de sporturi de irană, Austria, care a impus o izolare generalizată la jumătatea lui martie, pe care a ridicat-o treptat o lună mai târziu, prezintă unul dintre cele mai mici niveluri de contaminare cu noul coronavirus din Europa de Vest.

Bilanţul morţilor din cauza covid-19 în Austria este de 698 de decese, iar nivelul contaminării zilnice rămâne sub pragul de 100 de îmbolnăviri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.