În total 326 de membri ai forţelor armate şi poliţiei venezuelene au dezertat şi au trecut în Columbia începând de sâmbătă, într-o atmosferă tensionată la frontieră, blocată cu scopul de a împiedica intrarea în ţară a unor ajutoare umanitare, potrivit unui nou bilanţ prezentat de serviciul columbian de migraţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea acestor militari şi poliţişti au traversat frontiera în departamentul Norte de Santander, a cărui capitală este Cucuta, dar şi în Arauca, mai la sud, şi Guajira, în nord-est, a precizat marţi instituţia într-un comunicat.

Directorul serivicilor de migraţie Christian Krüger a declarat că aceştia au fugit de ”dictatura” preşedintelui Nicolas Maduro, în căutare de hrană, din cauza penuriilor din ţară, şi a ”presiunii colectivos” - grupări armate chaviste.

El a precizat că unii au intrat în Columbia ”cu armamentul din dotare, în uniforme, în civil sau cu familia lor”.

AFP a constatat, de sâmbătă, sosirea a cel puţin 20 de dezertori la Cucuta, niciunul înarmat ori de rang înalt.

Christian Krüger a anunţat că serviciul său analizează antecedentele fiecăruia dintre aceşti militari şi poliţişti, ale căror identităţi şi grade nu au fost precizate şi cărora le sunt acordate permise temporare de trecere.

Opozantul Juan Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări ca preşedinte interimar al venezuelei, a promis o amnistie militarilor şi poliţiştilor care nu mai susţin Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro. aş cărui pilon este armata.

Primele dezertări au avut loc sâmbătă, înainte ca Juan Guaido să anunţe, la Cucuta, plecarea unor camioane încărcate cu zeci de tone de alimente şi medicamente, trimise la cererea sa în principal de către Statele Unite şi care se acumulează în depozite la frontiere, de la 7 februarie.

Însă aceste convoaie au fost nevoite să se întoarcă din drum sâmbătă, din cauza blocării frontierei, ordonate de către regim şi care a degenerat în violenţe.

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte sute rănite, la frontierele cu Columbia şi Brazilia - unde au fost de asemenea depozitate ajutoare.

Venezuela are aproximativ 360.000 de militari şi poliţişti, dar şi aproximativ 1,6 milioane de miliţieni civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.