Parlamentul turc a aprobat marţi o prelungire cu trei luni a stării de urgenţă instaurate după tentativa de lovitură de stat din iulie, o hotărâre adoptată la trei zile după sângerosul atac armat dintr-o discotecă de la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Starea de urgenţă, care a condus la arestarea a peste 41.000 de persoane şi a provocat îngrijorarea Uniunii Europene, a fost deja prelungită o dată, până la 19 ianuarie.

Atacul armat comis în noaptea de Anul Nou, la Reina, unul dintre cele mai celebre cluburi de noapte din metropola turcă, s-a soldat cu 39 de morţi, majoritatea străini.

Presupusul autor al atacului armat este în continuare fugar.

Guvernul turc, care a cerut Parlamentului o prelungire a stării de urgenţă, a argumentat că aceasta este necesară în vederea eradicării influenţei în instituţiile turce a mişcăriii predicatorului turc Fethullah Gülen, un inamic jurat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Fethullah Gülen a dezminţit că se află la originea loviturii de stat eşuate din iulie, aşa cum îl acuză Guvernul turc.

Starea de urgenţă acordă puteri speciale Guvernului prin care să concedieze funcţionari şi să închidă asociaţii şi grupuri media. Ea le permite totodată autorităţilor să prelungească detenţia persoanelor fără să le inculpe.

La sfârşitul lui 2016, Erdogan a avertizat UE că ar putea să prelungească, în ianuarie, cu încă trei luni, starea de urgenţă, subliniind că Franţa, lovită de o serie de atentate, a făcut la fel.

Preşedintele turc a mai declarat că el va promulga reintroducerea pedepsei cu moartea, abolită în 2004, în cadrul eforturilor Ankarei de aderare la UE, dacă deputaţii vor adopta o lege în acest sens, în pofida avertismentelor liderilor europeni, care apreciază că această măsură este incompatibilă cu o aderare la Uniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.