Parlamentul European (PE) cere joi Bruxellesului să impună sancţiiuni oficialilor iranieni implicaţi în moartea lui Mahsa Amini şi în reprimarea manifestaţoilor declanşate în Iran de moartea acestei tinere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eurodeputaţii, reuniţi la Strasbourg, cer într-un text adoptat printr-un vot prin ridicarea mâinii, ca pe ”lista neagră” a Uniunii Europene (UE) să fie intrioduse numele ”oficialilor iranieni, şi anume ale tuturor persoanelor asociate Poliţiei Moravurilor a căror vinovăţie sau complicitate se dovedeşte în moartea lui Mahsa Amini şi în vioenţele împotriva manifestanţilor”.

Această listă priveşte ”persoane care sunt vizate de măsuri restrictive din cauza unor încălcări grave ale drepturilor omului în Iran”.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat într-o dezbatere pe tema situaţiei din Iran, marţi seara, că se examinau ”toate opţiunile, inclusiv măsuri restrictive”.

Parlamentul European subliniază că sancţiunile deja impuse ”unor conducători ai Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice nu trebuie să fie ridicate”.

Uniunea Europeană a impus măsuri restrcitive, la 12 aprilie 2011, prin care sancţiona încălcări grave ale drepturilor omului în Iran.

Măsuri suplimentare au fost adăugate la 23 martie 2012 - şi anume un embargo al echipamentelor care pot fi folosite în reprimarea internă şi al unor echipamente care pot fi folosite în supraveghere\ şi interceptarea Internetului şi comunicaţiilor telefonice pe reţele mobile sau fixe.

Aceste sancţiuni sunt în vigoare până în 2023.

Eurodeputata suedeză de origine iraniană Abir Al-Sahlani şi-a tăiat părul - la pupitrul hemiciclului -, marţi seara, în timpul dezbateri parlamentare, în semn de susţinere a luptei femeilor iraniene.

Situaţia din Iran s-a aflat în centrul deschiderii sesiunii plenare a PE.

Preşedinta PE Roberta Metsola a denunţat în deschiderea sesiunii, luni seara, faptul că ”moarte brutală a lui Mahsa Amnini, la 22 de ani, marchează o cotitură”.

”Daţi-mi voie să-i spun fiecărei fete care se bate pentru drepturike sale în Iran că suntem cu voi. Acest Parlament Euroepan este cu mândrie alături de toţi cei care cer schimbarea”, a declarat oficiala malteză de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.