Papa Francisc anunţă că preconizează o a doua întâlnire cu Patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, după prima lor întâlnire istorică, în Cuba, în 2016, un reper în repararea relaţiilor întrerupte de 1.000 de ani de la schisma care a despărţit creştinismul, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francisc le-a declarat jurnaliştilor, la bordul avionului cu care se întoarcea dintr-o vzită în Grecia, că preconizează se întâlnească - săptămâna viitoare - cu emisarul Bisericii Ortodoxe Ruse, ”pentru a conveni o posibilă întâlnire” cu Patriarhul Kiril.

Kiril ar putea efectua o deplasare în săptămânile viitoare, însă Francisc s-a declarat ”pregătit” să se ducă la Moascova, în pofida faptului că nu există încă protocoale diplomatice în acest sens. ”Pentru că, pentru a discuta cu un frate nu există protocoale”, a declarat Francisc.

”Suntem fraţi. Ne spunem lucrurile în faţă, ca fraţii”, a adăugat el.

Bisericile Catolică şi Ortodoxă s-au despărţit la Marea Schismă, în 1054, şi au rămas despărţite în numeroase probleme, inclusiv cu privire la primatul Papei şi cu privire la acuzaţii ale ortodocşilor ruşi potrivit cărora catolicii vizează convertiri în foste republici sovietice.

Francisc face aceste declaraţii după ce s-a întâlnit cu doi reprezentanţi importanţi ai ortodoxiei, şefii bisericilor ortodoxe din Cipru şi Grecia, în cadrul unui turneu de cinci zile în cele două ţări.

Papa a prezentat scuze, într-o întâlnire cu şeful Bisericii Ortodoxe a Greciei, arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei, pentru toate greşelile catolicilor faţă de ortodocşi, un ecou al scuzelor prezentate de către Sfântul Ioan Paul al Ii-lea, în Grecia, în 2001.

Întâlnirea lui Francisc cu Kiril, la 12 februarie 2016, a fost prima întâlnire a şefilor bisericilor Catolică şi Ortodoxă Rusă, cea mai mare biserică ortodoxă.

Cei doi lideri spirituali s-au întâlnit în salonul VIP al aeroportulu din Havana, în timp ce Francisc se afla în drum către Mexic.

”Suntem fraţi”, declara Francisc atunci, îmbrăţiţându-l pe Kiril.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.