În timpul vizitei comune făcute sâmbătă în Insula Lesbos din Grecia, Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei au prezidat o ceremonie de rugăciune pentru refugiaţi, în portul Mytilene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi arhiepiscopul Ieronim al II-lea s-au rugat pentru bărbaţii, femeile şi copiii care şi-au pierdut viaţa, pe Marea Egee, în încercarea de a traversa scurtul, dar periculosul drum din Turcia în Grecia la bordul unor ambarcaţiuni precare şi supraaglomerate.

Cei trei lideri religioşi au păstrat un moment de reculegere în faţa câtorva sute de persoane adunate în port, după care au aruncat câte o jerbă de flori în mare, în memoria celor dispăruţi.

Aproximativ 200 de protestatari au fost opriţi la aproximativ 100 de metri de locul unde se rugau capii bisericilor catolice şi ortodoxe.

Protestatarii scandau "Nu frontierelor, nu naţiunii. Opriţi deportarea", în timp ce Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei prezidau ceremonia de rugăciune şi aruncau jerbe de flori în apă în memoria migranţilor care au murit încercând să ajungă în Europa.

Cu câteva momente mai devreme, poliţia a reţinut o femeie care încerca să desfăşoare un banner în incinta în care oameni s-au adunat să asiste la ceremonie. În timp ce era escortată, femeia a declarat că este o voluntară care lucrează cu refugiaţii pe insulă.

Sute de mii de oameni au tranzitat portul Mytilene, în periculosul periplu la care au pornit din Turcia către Europa.

Papa Francisc a declarat anterior că înţelege îngrijorările europenilor cu privire la fluxul de refugiaţi, dar a subliniat că lumea trebuie să-şi amintească faptul că refugiaţii sunt fiinţe umane care au chipuri, nume şi poveşti şi a îndemnat la respectarea drepturilor lor fundamentale.

Într-o ceremonie, în portul de pe Insula Lesbos, Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă grecilor pentru că au primit mii de refugiaţi şi pentru că au dat dovadă de solidaritate şi omenie faţă de cei mai disperaţi oameni din lume.

"Dumnezeu va răsplăti această generozitate şi pe cea a naţiunilor vecine care au primit, de la bun început, cu mare deschidere, numărul mare de persoane nevoite să migreze", a spus Papa.

El a subliniat că lumea are nevoie de "poduri", ci nu de "bariere" sau "ziduri".

"Barierele creează neînţelegere, în loc să promoveze adevăratul progres al popoarelor, iar neînţelegerile conduc, mai devreme sau mai târziu, la confruntări", a avertizat Suveranul Pontif.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...