Papa Francisc a decis să interzică, începând din 2018, vânzarea de ţigarete în magazinul fără taxe de unde îşi pot face cumpărărturile angajaţii Vaticanului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Motivul este foarte simplu: Sfântul Scaun nu poate să contibuie la o activitate care afectează în mod clar sănătatea oamenilor”, a explicat joi un purtător de cuvânt, Greg Burke, într-un comunicat.

”Niciun profit nu poate să fie legitim dacă pune vieţi în pericol”, a adăugat el, recunoscând - însă fără să dea date - că ţigaretele vândute la preţ redus reprezintă ”o sursă de venit pentru Sfântul Scaun”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul de tutun se află la originea a şapte milioane de morţi în lume anual, a amintit Vaticanul.

Papa Francisc, căruia i-a fost îndepărtat un plămân la vârsta de 20 de ani, nu fumează, spre deosebire de personajul papal interpretat de actorul Jude Law în serialul de succes "The Young Pope", care ”sudează” ţigările.

Însă statele pontificale au fost printre primele care au importat tutunul, iar pe gravuri vechi sunt înfăţişaţi papi prizând.

În 2002, Vaticanul a promulgat, înaintea Italiei, o lege care interzice fumatul în localuri publice, fără să interzică vânzarea de cartuşe de ţigarete în magazinul său de stat.

Mica gară a Vaticanului, oferită papalităţii de Benito Mussolini şi care nu a fost utilizată aproape deloc, a fost transformată în 2003 într-un mare magazin de lux pentru o potenţială clientelă de 5.000-6.000 de privilegiaţi, angajaţi şi pensionari ai Vaticanului, dar şi unor membri ai abmasadelor de la Sfântul Scaun.

Ei vor putea să continue să cumpere genţi şi valize, ceasuri, gadgeturi electronice, parfumuri şi haine de marcă - care nu au nimic ecleziastic - fără vreo taxă.

Ei dispun de asemenea de un magazin alimentar şi de o staţie de carburant cu tarifuri care sfidează orice concurenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.