Partidele de opoziţie din Cehia au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva premierului Andrej Babis pe care îl acuză de conflict de interese, cu toate că nu au destule voturi pentru a câştiga, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cele cinci partide vor depune moţiunea într-o sesiune parlamentară specială de vineri, au informat liderii grupărilor într-o conferinţă de presă de marţi.
 
Cu susţinerea Partidului Comunist, guvernul minoritar al lui Babis controlează 108 voturi în camera inferioară a Parlamentului, care are 200 de locuri. Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 101 voturi.
 
În aprilie, poliţia cehă a recomandat inculparea premierului, cu privire la implicarea sa în fraudarea subvenţiilor europene în sumă de două milioane de euro.
 
Al doilea cel mai bogat om din ţară, Babis a fost inculpat în 2017 într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene, în perioada 2007-2008 şi legat de complexul său hotelier Cuib de Barză. El riscă între cinci şi zece ani de închisoare.
 
Mişcarea sa populistă, ANO, conduce un Guvern de coaliţie - minoritar - cu social-democraţii. El beneficiază, de asemenea, de susţinerea tacită a comuniştilor - o premieră în istoria postcomunistă a Cehiei.
 
Guvernul a supravieţuit anul trecut unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, după ce presa a dezvăluit că asistenţi ai lui Babis l-ar fi dus pe fiul său, Andrej Babis Jr., în Crimeea, anexată de Rusia, pentru a-l feri de ancheta acestui caz.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.