O statuie uriaşă reprezentând un copil în combinezon galben de protecţie contra radioactivităţii, instalată în oraşul japonez Fukushima, a provocat critici într-o regiune care luptă să-şi refacă reputaţia după accidentul nuclear din martie 2011, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalt de şase metri, personajul ţine o cască într-o mână, ceea ce înseamnă că aerul a devenit sigur, şi un soare în cealaltă, simbolul speranţei. Pe torsul său, un ecran afişează ”000”, subliniind absenţa radiaţiilor.

Artistul Kenji Yanobe a declarat că a vrut să transmită un mesaj pozitiv, însă opera sa, plasată la începutul lui august lângă gară, a avut parte de o primire împărţită pe reţele de socializare.

”Am văzut «Sun child» (numele statuii). Îţi dă cu adevărat fiori. Cred că ne ridiculizează pe toţi şi toată munca pe care Fukushima a depus-o pentru a-şi şterge imaginea proastă”, afirmă un utilizator Twitter.

”Dată fiind teribila reputaţie a Fukushimei, cred că instalarea ar fi trebuit anulată”, consideră alt navigator pe Internet.

Kenji Yanobe a publicat un document lung, de trei pagini, pentru a-şi cere scuze cu privire la reacţiile cauzate şi apărându-şi totodată lucrarea. ”Intenţia mea era să vehiculez speranţa luminoasă în viitor” creând acest copil cu ochi mari care privesc cerul, a scris el.

Într-un comunicat, primarul din Fukushima Hiroshi Kohata este de aceeaşi părere. ”Resimt în această statuie speranţa şi forţa de a învige adversitatea”, spune el.

Municipalitatea nu a decis ce măsură să ia, dar a anunţat că a primit doar o mână de apeluri şi mesaje care se plâng de lucrare. Alţi navigatori pe Internet l-au susţinut, de altfel, pe artist.

Oraşul Fukushima este capitala prefecturii cu acelaşi nume, în care se află centrala devastată de un enorm tsunami, pe 11 martoe 2011.

Accidentul nuclear - cel mai grav după cel de la Cernobîl, în aprilie 1986 - a antrenat evacuarea a sute de mii de locuitori, dintre care mulţi nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

La şapte ani de la catastrofă, agricultorii se confruntă în continuare cu suspiciunea consumatorilor, în pofida faptului că produsele sunt supuse unor controale ale radioactivităţii stricte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.