Publicaţia germană ”Titanic” îl ridiculizează pe liderul de stat Recep Tayyip Erdogan în noua ediţie, pe coperta căreia este ilustrat preşedintele turc alături de mesajul: ”Erdogan a susţinut că până şi penisul său orchestrează o lovitură de stat”, transmite thelocal.de

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, jurnaliştii publicaţiei i-au îndemnat pe cititori să cumpere cât mai repede ediţia, până ce aceasta nu este interzisă.

Pe coperta publicaţiei apare o imagine cu liderul Recep Tayyip Erdogan, care priveşte extrem de concentrat, în timp ce un cârnat a fost poziţionat în zona organelor sale sexuale.

Însă, coperta controversată este lansată într-un context dificil, în care relaţiile bilaterale turco-germane sunt mai tensionate ca niciodată, în urma tentativei de lovitură de stat. 

Ankara şi Berlin sunt într-un conflict diplomatic încă de la începutul lunii iunie, atunci când parlamentarii germani au votat o rezoluţie privind recunoaşterea genocidului armean.

Însă, jurnaliştii de satiră germani l-au vizat pe preşedintele turc chiar şi înainte ca relaţiile dintre cele două state să se răcească.

În luna aprilie, autorităţile germane l-au pus sub acuzare pe comediantul Jan Bohmermann pentru jignirea unui şef de stat străin, după ce acesta l-a satirizat pe liderul turc printr-un poem obscen.

Poemul satiric a declanşat o adevărată dezbatere despre libertatea de expresie şi libertatea viziunii artistice în Germania şi despre dreptul lui Erdogan de a-i reduce la tăcere pe cei care au curajul de a ridica vocea împotriva lui.

Deşi poemul satiric poate părea pueril, vulgar şi iresponsabil în contextul ajutorului oferit de Turcia în gestionarea crizei refugiaţilor, însă pentru alţii este o lucrare artistică subversivă ingenioasă, care subliniază importanţa libertăţii de expresie.

Erdogan este cunoscut pentru modul în care a amuţit opoziţia şi a redus la tăcere orice voce critică din presa turcă, prin deschiderea personală a peste 1.000 de cazuri de insultă, care au dus la condamnare unui număr mare de jurnalişti la înschisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.