O navă spaţială chineză fără echipaj a obţinut imagini care acoperă întreaga suprafaţă a planetei Marte, inclusiv imagini ale polului sudic, după ce a survolat planeta de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, a relatat miercuri presa de stat chineză, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea chineză Tianwen-1 a ajuns cu succes pe Planeta Roşie în februarie 2021, în cadrul primei misiuni spaţiale a Chinei pe această planetă. De atunci, un rover robot a fost trimis pe suprafaţă, iar o sondă a monitorizat planeta din spaţiu.

Printre imaginile surprinse din spaţiu se numără primele fotografii ale Chinei cu polul sudic marţian, unde se află aproape toate resursele de apă ale planetei.

În 2018, o sondă orbitală operată de Agenţia Spaţială Europeană a descoperit apă sub gheaţa din polul sudic al planetei.

Localizarea apei subterane constituie un element fundamental pentru stabilirea potenţialul planetei de a susţine viaţa, precum şi pentru a oferi o resursă permanentă pentru o eventuală misiune de explorare umană.

Alte imagini ale misiunii Tianwen-1 au surprins canionul Valles Marineris, cu o lungime de 4.000 de kilometri, precum şi cratere de impact ale zonelor muntoase din nordul planetei Marte, cunoscute sub numele de Arabia Terra.

De asemenea, Tianwen-1 a trimis imagini de înaltă rezoluţie ale marginii vastului crater Maunder, precum şi o imagine realizată de sus în jos a Ascraeus Mons de 18.000 de metri, un vulcan scut detectat pentru prima dată de nava spaţială Mariner 9 trimisă de NASA, în urmă cu mai bine de cinci decenii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.