Sute de persoane au manifestat duminică seara în mai multe oraşe, în Germania, în semn de protest faţă de partidul naţionalist de dreapta AfD, care a înregistrat un avans istoric pentru o astfel de mişcare, în alegerile legislative germane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La puţin timp după anunţarea rezultatelor provizorii, manifestaţii spontane în faţa cartierelor generale ale Alternativei pentru Germania (AfD) au avut loc la Koln, unde s-au adunat 400 de persoane, la Frankfurt, Munchen şi Berlin.

În capitala germană, un impozant cordon de poliţie încadra adunarea a mai puţin de 1.000 de manifestanţi, reuniţi în faţa sălii închiriate de AfD în seara electorală, la Alexanderplatz, în centrul Berlinului.

Strigând ”Tot Berlinul urăşte naziştii!”, ”Naziştii afară!” sau ”Rasismul nu este o alternativă”, manifestanţii, mai degrabă tineri, şi-au dat frâu liber furiei.

Poliţia berlineză a anunţat pe Twitter două arestări în urma unor confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine.

”Va trebui să arătăm că nu acceptăm ca un asemenea partid să se afle în Bundestag”, a declarat pentru AFP Mathias, un manifestant.

Cu 13% din sufragii, ceea ce-l face să spere la aproape 90 de deputaţi, acest partid antielite, antiislam şi anti-Europa s-a impus duminică drept a treia forţă politică din ţară.

Născut în 2013, Partidul Alternativa pentru Germania este deja prezent în 13 dintre cele 16 Parlamente regionale germane şi în Parlamentul European (PE), dar alegerea unor deputaţi AfD în Bunbdestag constituie o cotitură în istoria germană postbelică.

Însă - ostracizat de toate celelalte formaţiuni care-l cataloghează drept o ”ruşine pentru Germania” - AfD nu are vreo şansă să ajungă în viitorul Guvern, care va fi condus din nou - a patra oară la rând - de Angela Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.