O mutaţie a unor variante de covid-19 - denumită E484K - care a apărut în Africa de Sud, iar mai recent în Brazilia şi Japonia, este ”cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar, avertizează un profesor de microbiologie de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste variante sunt versiuni ale virusului iniţial, iar ele apar în timp, în urma unor mutaţii - un fenomen normal în viaţa unui virus, deoarece mutaţiile apar atunci când virusul se replică.

Numeroase mutaţii ale SARS-CoV-2 au fost observate de la apariţia acestuia în China, la sfârşitul lui 2019 - majoritatea fără consecinţe.

Însă unele îi pot acorda un avantaj în vederea supravieţuirii, inclusiv printr-o transmisibilitate mai mare.

Variantele care au apărut în Anglia, Africa de Sud şi Japonia - prin intermediul unor călători din Brazilia - au în comun o mutaţie, denumită N501Y.

Situată la nivelul proteinei ”spike” a noului coronavirus - un vârf care-i permite să penetreze celulele -. această mutaţie este suspectată de faptul că face aceste variante mai contagioase.

Însă mutaţia E484K este suspectată şi de alte lucruri.

”EVAZIUNE IMUNITARĂ”

Teste de laborator au arătat că mutaţia E484K pare capabilă să diminueze recunoaşterea virusului de către anticorpi, iar astfel să diminueze neutralizarea sa.

”În acest sens, ea poate ajuta virusul să ocolească protecţia imunitară oferită de o infecţie anterioară sau de către vaccinare”, avertizează profesorul François Balloux de la University College din Londra, citat de organismul britanic Science Media Centre.

Această perspectivă a unei ”evaziuni imunitare” îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă şi vizează eficienţa vaccinurilor.

Producătorii principalului vaccin administrat în lume, BioNTech şi Pfizer, dădeau asigurări la 8 ianuarie că vaccinul lor este eficient împotriva mutaţiei N501Y.

Însă verificările lor în laborator nu au vizat E484K. Ele nu sunt, astfel, suficiente pentru a conchide că vaccinul va fi la fel de eficient împotriva variantelor care prezintă mutaţia, spre deosebire de virusul ”clasic”.

De asemenea, un studiu publicat la 6 ianuarie prezintă cazul unei braziliene care s-a îmbolnăvit de covid-19 în mai şi care s-a reinfectat în octombrie cu o varinată care prezenta mutaţia E484K. Această a doua infectare a fost mai gravă decât prima şi ar putea arăta că mutaţia a cauzat un răspuns imunitar mai slab al pacientei.

Cu toate acestea, nimic nu arată că E484K este suficientă să facă variante ale virusului rezistente la vaccinurile actuale, calmează situaţia unii cercetărori.

”ÎNCEPUTUL PROBLEMELOR”

Chiar dacă se va adeveri că varianta E484K este mai puţin bine recunoscută de către anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne în cătarea anticorpilor.

”Chiar dacă scazi eficienţa, vei avea întotdeauna o neutralizare a virusului”, apreciază Vincent Enouf, de la Centrul Naţional de Referinţă al Virusurilor Respiratorii din cadrul Institutlui Pasteur din Paris.

”Nu cred că această mutaţie este problematică, ea singură, pentru vaccinuri”, declară pentru AFP imunologul Rino Rappuoli, un cercetător, directorul ştiinţific al gigantului frmaceutic Rino Rappuoli.

El este unul dintre semnatarii unui studiu publicat la 28 decembrie. Obiectivul studiului era să observe în laborator apariţia unei variante, punând, timp de mai multe săptămâni, virusul în prezenţa plasmei unui pacient vindecat de covid-19.

După mai puţin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. Această variantă prezenta trei mutaţii, inclusiv E484K.

”Trebuie să dezvoltăm vaccinuri şi anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, conchidea acest studiu.

Mutaţia E484K ”ar putea să fie începutul problemelor” vaccinurilor, apreciază, la rândul său, profesorul Gupta.

”În acest stadiu, ele ar trebui să rămână toate eficiente, însă ceea ce ne îngrijorează este perspectiva unor viitoare mutaţii care ar putea apărea”, în afara celor deja observate, subliniază el, îndemnând ”să se vaccineze cât mai rapid posibil peste tot în lume”.

În contextul emergenţei unor noi variante, mai multe laboratoare au dat asigurări că sunt în măsură să furnizeze rapid noi versiuni ale vaccinurilor lor, în cazul în care acest lucru este necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.