Comisarul european Pierre Moscovici l-a catalogat drept ”fascist” pe eurodeputatul italian, care a şters un pantof pe notele sale, promiţând că lupte împotriva ”acestor oameni” până la ”ultimul suflu”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un cretin, un provocator, un fascist. Gestul său este grotesc”, a declarat Moscovici la postul CNews.

Comisarul a fost întrebat despre gestul provocator al eurodeputatului din cadrul Ligii (extrema dreaptă), marţi, după o conferinţă de presă în care Moscovici a anunţat respingerea bugetului italian.

”Atunci când se începe să se manipuleze violenţa contra unor instituţii, când se începe să se murdărească regulile, inclusiv cu pantofi, avem de-a face cu un fel de derivă lentă către ceea ce numim democraţie «iliberală», adică nerespectarea libertăţii presei, libertăţii justiţiei şi instituţiilor politice”, a declarat el.

”Aceasta este politica pe care o detest cu adevărat şi oameni împotriva cărora voi lupta până la ultima suflare”, a promis Moscovici, amintind că Matteo Salvini, liderul Ligii, s-a delimitat de provocarea eurodeputatului din formaţiunea sa.

”Nu schimbăm Europa prin provocări”, a declarat Salvini, referindu-se la gestul deputatului european italian Angelo Ciocca.

Comisarul european a respins marţi bugetul italian, aflat cu mult în afara regulilor europene, o decizie fără precedent, şi a cerut Guvernului italian de extremă drepta şi populist să-i prezinte un buget revizuit în termen de trei săptămâni.

Ciocca a venit la tribună, în faţa presei, după comunicarea lui Moscovici, şi a luat notele acestuia din urmă de pe masă.

El a luat un pantof, pe care l-a apăsat pe foile luate, sub privirea stupefiată a comisarului francez.

După ce a denunţat o ”lipsă de respect”, comisarul a catalogat miercuri gestul drept ”grotesc”, într-un mesaj postat pe Twitter.

”La început zâmbim şi se banalizăm, pentru că este ridicol. Apoi ne obişnuim cu o violenţă simbolică surdă, iar într-o bună zi ne trezim cu fascismul. Să rămânem atenţi! Democraţia este o comoară fragilă”, a scris Moscovici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.