Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele prin care România îşi marchează joi Ziua Naţională joi, potrivit presei ungare, relatează site-ul HungaryToday.hu. În replică, Ministerul de Externe de la Bucureşti spune că a luat notă cu surprindere de această decizie "greu de înţeles".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România marchează joi 98 de ani de la Unirea de la 1 decembrie 1918.

"Întrucât poporul ungar nu are motiv să sărbătorească pe 1 decembrie, ministrul de Externe şi al Comeţului interzice tuturor angajaţilor Ministerului de Externe să participe la festivităţile naţionale din România", se arată într-un comunicat citat de portalul hvg.hu.

Românii sărbătoresc la această dată, începând din 1990, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi unirea provinciilor Basarabia, Bucovina,Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Sătmar cu Regatul României.

"Însă pentru ungari este una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii (ungare), în special pentru etnicii maghiari din Transilvania, cărora li s-au promis drepturi complete şi lingvistice în urmă cu 98 de ani, dar care luptă în continuare pentru şansa de a se autoguverna şi pentru autonomie naţională", comentează Hungary Today.

MAE român a precizat, la solicitarea News.ro, că a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE mai precizează că România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.